1,53 % din numărul posturilor din învățământul preuniversitar, vacantate după aplicarea OUG nr.1/2020

Publicat: 10 01. 2020, 16:08

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, vineri, că a solicitat Inspectoratelor Școlare Județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București o analiză cu privire la impactul aplicării prevederilor OUG nr.1/2020, prin care se stipulează că detașările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice.

„Rezultatele raportului realizat de către Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București evidențiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menționate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar”, a anunțat vineri Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „inspectorii școlari generali vor monitoriza desfășurarea activității unităților de învățământ și vor lua toate măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”.

Și Primăria Municipiului București a anunțat că a demarat punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 1/2020 și că Primarul General, Gabriela Firea, a semnat dispozițiile de încetare a detașărilor pentru personalul provenit din mediul privat care activa la Primăria Capitalei. Municipalitatea a precizat că va organiza concursuri de angajare, „în funcție de necesități și buget”.

Anunțul privind încetarea detașărilor din mediul privat a fost făcut de premierul Ludovic Orban, la sfârșitul anului trecut.

„Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detașare din mediul privat în mediul public. A existat o practică ca în instituțiile publice să fie angajați prin detașare oameni care fuseseră angajați în ONG-uri, în companii private care pur și simplu erau detașați fără niciun concurs, fără o testare a capacităților dacă au sau nu posibilitatea, calitățile, pregătirea profesională să exercite funcția publică respectivă pur și simplu au fost detașați din privat, încălcându-se obligația ca funcțiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detașare sau prin transfer de la alte instituții publice de către oameni care au exercitat funcția publică și despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcțiilor publice”, a explicat Ludovic Orban.