20 de familii sunt în pericol în Galați. Patru case sunt în pericol de prăbușire din cauza unor fisuri de mari dimensiuni apărute pe pereți – FOTO

Publicat: 03 05. 2019, 12:29

Cel puțin patru case, dintre care două cu etaj, în care locuiesc aproximativ 20 de familii, sunt afectate. Reprezentanții Primăriei au convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și au decis să izoleze și să monitorizeze zona.

„Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, după ce pe strada Tudor Vladimirescu s-a înregistrat un fenomen de tasare care a afectat patru imobile, fiind semnalate fisuri. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a dispus, în regim de urgență, o primă măsură, respectiv izolarea perimetrului afectat de tasare și monitorizarea zonei afectate. La solicitarea primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, Direcția de Asistență Socială va demara imediat o anchetă socială pentru a vedea câte familii locuiesc în imobilele afectate de tasare”, a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Localnicii spun că fisurile au apărut săptămâna trecută și de atunci situația s-a agravat.

„Casele astea au circa o sută de ani, au trecut prin cutremure, au rezistat cu fisuri superficiale. În noaptea de Sf. Gheorghe au început să apară fisuri mari și s-a tot agravat. A fost o avarie la rețeaua de apă, noi credem că apa curge în pământ de mult timp. Ei au intervenit în urmă cu două săptămâni, au săpat, apoi au adus mult pământ și au astupat. Înțeleg că atunci când a fost proiectată canalizarea de pe strada Tudor Vladimirescu, nivelul era mai jos decât pe strada Domnească, motiv pentru care adună apele uzate cu o stație de pompare. În urmă cu o lună, lor li s-a ars o pompă, au folosit o pompă mobilă. Am sesizat că unele canalizări se înfundau, bolboroseau”, a declarat Alexandru Țocu, unul dintre gălățenii care locuiesc în casele afectate de tasare.

Localnicii așteaptă rezultatul anchetelor comandate de Primărie.

„Sunt crăpături de profunzime, nu de tencuială, imobilul s-a înclinat. Nu știm cât de afectată este clădirea. Cei de la Primărie fac măsurători. Imobilul are patru locuințe la parter, patru la etaj. Este afectată și o casă de lângă, este afectată puternic, are crăpături de doi-trei centimetri. Tot ce am investit avem aici. Așteptăm rezultatul expertizei, să vedem ce spun autoritățile”, a mai spus Alexandru Țocu.

În funcție de rezultatele studiului comandat de Primărie, oamenii ar putea fi evacuați și transferați în locuințe ale municipalității.