25 de tone de țiței extrase din Olt. Pata de petrol s-a oprit la barajul Drăgănești

Publicat: 01 06. 2012, 11:00
Actualizat: 02 06. 2012, 12:30

Cantitatea de 25 de tone de țiței a fost extrasă din râul Olt cu ajutorul vidanjelor, iar pata de petrol s-a oprit în zona barajului de la Drăgănești și se întinde pe mai puțin de un kilometru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zeci de de echipe de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt , Apele Române și S.C Conpet S.A acționează în zona Drăgănești Olt, vineri, pentru neutralizarea undei de țiței.

Potrivit comandantului de la ISU Olt, Marin Pică, pata de țiței este acum compactă, echipele de intervenții montând alte două baraje plutitoare, unul în amonte și altul în aval.

„Noi avem pe teren 25 de oameni de la ISU Olt, care au făcut echipe cu cei de la Conpet și Apele Române. Am montat alte două baraje plutioare. Unul în amonte și unul în aval. Am pus practic bureți și după baraj, ca să fim siguri că nu trec mici pete spre Dunăre”, a declarat Marin Pică.

Pică a mai spus că pata de țiței s-a oprit în zona barajului de la Drăgănești și se întinzânde pe mai puțin de un kilometru.

Acesta a precizat că lucrătorii de la ISU inspectează în permanență cursul Oltului în amonte, pe unde a trecut unda de poluare, ca să vadă daca mai sunt pete și dacă este cazul să mai împrăștie material biodegradabil absorbant.

În paralel, comisarii Gărzii de Mediu monitorizează zona în încercarea de a face un bilanț exact al pagubelor produse.

„Avem mai mule echipe la barajul de la Drăgănești Olt. Unele monitorizează pata chiar la baraj, altele merg în recunoaștere atât pe Olteț cât și pe cursul Oltului ca să vadă dacă apar modificări și dacă mai apar cumva alte pete. Pâna acum putem spune că a fost afectată vegetația de pe malul Oltețului, pe unde a trecut pata. Cât despre faună, vă pot spune că nu a m observat pești sau păsări moarte până acum”, a declarat Gheorghe Neacșa șeful Gărzii de Mediu Olt.

El a precizat că pata de petrol a fost mult diminuată pentru că în zonă s-a acționat cu patru vidanje cu ajutorul cărora au fost extrase 25 de tone de țiței din Olt.

Situația este monitorizată și de lucrătorii de la Apele Române care iau probe din apă de câteva ori pe zi.

Oltețul a fost poluat cu țiței în dreptul abatorului din orașul Balș (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat.

Ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, declara, miercuri seară, la finalul vizitei făcute în zona localității Fălcoiu, din județul Olt, că în apele Oltețului s-au scurs aproximativ 50 de tone de țiței din conducta Conpet care s-a fisurat, iar pata se întindea pe 15-20 de kilometri.

„Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru că a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Sperăm că într-o perioadă relativ scurtă toată această undă de poluare să fie oprită. Apreciem că în momentul de față pata de țiței se întinde pe o lungime de 15-20 de kilometri și apreciem că în jur de 50 de tone s-au scurs în Olteț. Barajul de la Drăgănești a fost închis și sub nicio formă nu va ajunge poluarea în Dunăre”, spunea ministrul Rovana Plumb.

Societatea Conpet a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naționale de Mediu pentru poluarea cu țiței de pe malul stâng al Oltețului, în zona Balș.