3 din 10 români dau același răspuns când sunt întrebați care e cea mai gravă problemă cu care se confruntă țara

Publicat: 04 03. 2017, 15:53
Actualizat: 05 06. 2018, 19:20

Alte probleme importante cu care românii consideră că se confruntă România sunt reprezentate de creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (24%) și șomajul (19%). Acestea se suprapun ierarhiei problemelor personale resimțite atât de români, cât și de restul cetățenilor Uniunii Europene: condițiile de viață, sistemele de sănătate și de securitate socială, sistemul de pensii, situația financiară a gospodăriei.

Imigrația (36%) și terorismul (34%) sunt cele mai importante probleme ale UE, din perspectiva cetățenilor, însă procentul românilor care le-au menționat este în scădere față de anul trecut (43% apreciind terorismul drept o problemă și 47% imigrația), se arată în Eurobarometru.

Situația economiei naționale era percepută ca fiind bună și foarte bună în cea de-a doua jumătate a anului 2016 de un sfert dintre români, procentul celor optimiști poziționând România sub media UE (41%), dar în linie cu percepția populației din aceeași perioadă a anului 2015.

În ceea ce privește așteptările pentru următoarele 12 luni, românii sunt mai puțin optimiști decât la finele lui 2015, un sfert dintre ei declarând că se așteaptă ca situația economică a țării să se îmbunătățească, 40% că ea va rămâne la fel și 29% apreciind că situația se va înrăutăți. Aceste percepții au fost evaluate în contextul aproprierii și desfășurării alegerilor parlamentare din decembrie 2016, precizează autorii Raportului Național pentru România.

Mai mult, 30% din români consideră că România merge în direcția corectă, în linie cu media europeană (29%), dar mult sub procentul celor care consideră că direcția este cea greșită (60%).

În ceea ce privește situația economiei românești privite în contextul crizei economice și a locurilor de muncă, aproximativ unul din doi români consideră că impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins deja apogeul (47%), în timp ce 41% consideră că perioada dificilă de-abia urmează să vină. Procentul optimiștilor situează românii peste media europeană (42%), însă în alte țări analizate, precum Olanda, Albania și Irlanda, aproximativ 70% din respondenți consideră că impactul crizei a atins deja apogeul, se arată în raportul citat.

Doar jumătate dintre români – sub media europeană de 68% – considerau, la finalul anului 2016, că situația financiară a gospodăriei lor este bună sau foarte bună. Comparativ cu perspectiva începutului de an, a crescut numărul românilor (de la 13% în primăvară la 18% în toamnă) care anticipează o înrăutățire a situației lor economice în următoarele 12 luni.