35 tone de azotat de amoniu, depozitate în condiții improprii. Substanța care a provocat tragedia de la Mihailești și pe cea de la Beirut ar fi putut face mii de victime la Galați

Publicat: 10 08. 2020, 14:35

35 tone de azotat amoniu au fost depozitate în condiții improprii la galați, punând astfel în pericol viața a mii de oameni, existând riscul să exxplodeze. De exemplu, în tragedia de la Mihăilești, din 2004, au explodat 20 tone de substanță care au făcut 18 victime și au rănit grav 13 persoane.

Recent, substanța periculoasă a făcut mii de victime în capitala Libanului din cauza condițiilor improprii în care a fost depozitată.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Galați au efectuat pe 7 august un control la punctul de lucru, din localitatea Vlădești, al unei societăți comerciale. Aceștia au descoperit că o cantitate de 35 tone de azotat de amoniu era depiztat în condiții improprii, ceea ce înseamnă că în orice moment o nouă tragedie ar fi putut avea loc în România din cauza aceleiași substanțe care a făcut zeci de victime la Mihăilești, în 2004.

35 tone de azotat amoniu, depozitate în condiții improprii

„Aici, într-o magazie, au fost descoperite 2 kilograme de insecticid, produs clasificat „foarte toxic”, deținută ilegal și 73 litri de produse de protecția plantelor, expirate, față de care administratorul societății nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată”, potrivit autorităților.

„Acum, administratorul societății este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de trafic de produse și substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, mai arată sursa citată.

Dezastrul provocat de explozia din Beirut, văzut din spațiu

O echipă de specialiști de la NASA, în colaborare cu Observatorul Pământului din Singapore, a realizat o analiză care arată dimensiunea dezastrului lăsat în urmă de exploxia care a avut loc în Beirut.

În urma exploziei, peste 200.000 de persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, zeci de persoane au murit și mii au fost rănite după ce numeroase clădiri din zona portului au fost distruse. Și pagubele materiale se ridică la sume impresionante de miliarde de dolari.

Extinderea probabilă a pagubelor provocate de explozia din 4 august a fost cartografiată de specialiștii de la NASA care au folosit datele radarului cu diafragmă sintetică.