4 bucăți de săpun și 2 tuburi de pastă de dinți – atât folosește românul anual

4 bucăți de săpun și 2 tuburi de pastă de dinți - atât folosește românul anual
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 03:40

Jumătate dintre români nu se spală pe mâini după folosireatoaletei, iar mai puțin de jumătate dintre noi ne spălăm pe mâinidupă ce îngrijim un animal. Mai mult, unul din patru adulți nu sespală pe mâini după ce schimbă scutecele sau pamperșii sugarilor,în timp ce doar unul din patru români nu se spală pe mâini după cea intrat în contact cu bani, deși aceștia sunt un purtător major demicrobi cauzatori de boală. În același timp, unul din patru adulțise spală pe mâini după ce strănută sau tușește. Acestea suntrezultatele unui studiu prezentat, ieri, de o mare companie decosmetice care activează și pe piața din România. În plus, unstudiu realizat de Institutul de Sănătate Publică București aratăcă un conațional folosește, în medie, patru bucăți de săpun.

Medicii spun că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că acestgest banal oferă cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boliinfecțioase digestive și respiratorii, dar și a Hepatitei A și agripei. „Hepatita A este cunoscută ca boala mâinilor murdare. Lafel și multe boli diareice. Gripa se transmite și prin lipsa deigienă. Pe mâini există 4700 tipuri de microorganisme repartizateinegal. Un medic se spală și de 40 de ori pe zi. Pentru restul,este suficient spălatul înainte de masă, după folosirea toaletei șide câte ori venim în contact cu persoane bolnave sau copii mici”, adeclarat medicul chirurg plastician Dana Jianu. În plus, femeile,datorită ph-ului diferit decât cel al bărbaților, „adună” peste4700 tipuri de microorganisme, iar acest lucru se datorează șifaptului că acestea folosesc creme.

Specialistul completează că un spălat pe mâini corespunzător artrebui să dureze un minut, dar mulți dintre noi nu acordăm nici 30de secunde acestui ritual. „Un spălat pe mâini adecvat ține ladistanță microbii timp de două ore”, adaugă dr. Jianu.

Românii folosesc trei ani o periuță dedinți

Un alt studiu dat publicității la sfârșitul anului trecut aratăcă un român folosește mai puțin de două tuburi de pastă de dinți pean. Astfel, anual, folosim în medie 125 de mililitri de pastă dedinți, iar medicii stomatologi spun că dacă ne-am spăla pe dinți dedouă ori pe zi am folosi 600 de mililitri de pastă de dinți. Înplus, periuța de dinți este schimbată foarte rar, adică la doi sautrei ani, iar medicii specialiști spun că aceasta trebuie înlocuităodată la trei luni.

Statisticile arată că peste 90 la sută din populație suferă de oafecțiune a dinților. Astfel, 72 la sută din români prezintă cariidentare, 58 la sută tartru, 23 la sută carii la rădăcina dinților,37 la sută pete pe dinți, 57 la sută din populație nu au orespirație sănătoasă.

Un deodorant pe cap de locuitor

Raportat la țările europene, consumul local de deodorante estedestul de mic. Un studiu realizat în anul 2008 arată că româniifolosesc 1,30 bucăți pe cap de locuitor, sub media unor țări dinEuropa, unde se ajunge până la 5,4 bucăți pe an.

Datele Institutului de Sănătate Publică din București arată căîn urmă cu trei ani, românii au cheltuit de trei ori mai mulți banipe vicii decât pe îngrijirea personală și igiena locuinței. Înacelași timp, datele statistice arată că igiena personală șiaspectul fizic devin tot mai importante pentru români, cele maimari creșteri în ceea ce privește consumul s-au înregistrat labalsamul de păr (50%), gelul de duș (48,7%) și produse pentruîngrijirea corpului, cu o creștere de 35,5% față de 2006.

În același timp, produsele destinate curățirii și îngrijiriilocuinței au înregistrat un trend descendent, deși scăderile nu aufost dramatice: detergenți abrazivi (-2,3%), produse de curățatbaia și bucătăria (-2,2%), detergent de haine (1,9%). Creșterispectaculoase pe consum au înregistrat odorizantele de cameră (61%)și detergentul de curățat podelele (48,7%).

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...