59 de sesizări privind contravenții sau infracțiuni, cele mai multe în Capitală și patru județe

Publicat: 25 05. 2014, 14:58
Actualizat: 25 05. 2014, 20:12

Un număr de 59 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni la alegerile de duminică au fost înregistrate de la deschiderea urnelor, cele mai multe în București, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți și Giurgiu, și au fost date 48 de amenzi pentru încălcarea legislației electorale, potrivit MAI.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că, din cele 59 de sesizări, 14 nu s-au confirmat.

Cele mai multe sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni au fost înregistrate în București – opt, în județele Dâmbovița, Dolj și Mehedinți – câte șapte, precum și în Giurgiu, unde au fost patru sesizări. Acestea vor fi verificate punctual și vor fi luate măsurile legale cortespunzătoare, potrivit MAI.

Dajbog a mai spus că, de la deschiderea urnelor, au fost date 52 de amenzi, dintre care 48 petnru încălcarea legislației electorale.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că sunt cercetate șase situații privind posibile infracțiuni, una dintre acestea fiind sesizată în București. La 112, a fost sesizat faptul că, la Secția 185, un alegător a introdus în urnă două buletine de vot. Polițiștii au deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia, pentru fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani.

În comuna Cogealac, din județul Constanța, se fac verificări într-un caz privind coruperea alegătorului, după ce viceprimarul a reclamat că dintr-o mașină a fost împărțită pâine în scop electoral.

Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Bicu, județul Giurgiu, unde o persoană a reclamat că membrii biroului electoral al unei secții de votare nu i-au permis să voteze pe motiv că ar avea probleme psihice. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că, într-adevăr, persoana respectivă figurează în evidențele medicale cu afecțiuni psihice și nu are drept de vot.