6 din 10 copii români sunt educați prin bătaie. Ce consecințe are un astfel de comportament

Publicat: 07 10. 2015, 18:16

This browser does not support the video element.

„Există o îngrijorare crescândă cu privire la frecvența și gravitatea formelor de violență pe care le vedem zi de zi în comportamentele copiilor noștri. La locul de joacă, în clase, în curtea școlii, copiii se lovesc, se împing, își vorbesc urât, sunt într-o permanentă competiție cu colegii lor. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea ca adulți semnificativi din viața lor, părinți, educatori, modele, și să recunoaștem că probabil suntem cea mai la îndemână sursă pentru învățarea comportamentelor violente”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii.

În ultimii șase ani, organizația pe care o conduce a oferit programe și servicii de evaluare și terapie psihologică pentru 13.126 de copii care provin din medii defavorizate în care violența domestică este o constantă. Iar în toată această perioadă, psihologii organizației au ajuns la concluzii alarmante. 62% dintre copiii din program prezentau comportamente agresive și dificultăți de gestionare a furiei, 47% mințeau ca să evite situațiile dificile, 83% simțeau frică, revoltă și resentimente față de părinți în situațiile în care ajungeau să aibă un comportament nedorit sau să facă o greșeală, potrivit datelor furnizate de Salvați Copiii. Și în ceea ce-i privește părinți rezultatele sunt îngrijorătoare. 58% dintre aceștia cred că un comportament cald și apropiat de cel mic duce la pierderea autorității parentale și că, la nevoie, consideră bătaia și cearta măsuri educaționale mai eficiente. În același timp, doar 23% dintre ei admit că problemele de comportament ale copiilor ar putea avea legătură cu felul în care sunt disciplinați acasă.

Miercuri, Salvați Copiii a început o nouă campanie pentru combaterea violenței asupra copiilor, prin care își propune să arate cum orice comportament de violență împotriva unui copil, nu doar îl rănește, fizic sau emoțional, dar îi oferă un model de acțiune pe care copilul de astăzi, viitor adolescent, tânăr, adult, îl va duce mai departe, în relațiile cu cei din jur. Campania are o puternică componentă educațională, prin organizarea în perioada imediat următoare a unei serii de 8 conferințe de educație parentală la care sunt așteptați 3.000 de părinți, menite să promoveze în rândul acestora metode pozitive de educare a copiilor. De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat primul studiu național cu privire la incidența comportamentelor de bullying între copiii de vârstă școlară, precum și o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situațiilor de abuz și discriminare în rândul copiilor de vârstă preșcolară.