70 de spitale, incluse în Planul Național de supraveghere a infecțiilor nosocomiale

Publicat: 08 02. 2016, 18:05

Planul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizare a utilizării antibioticelor și a antibiotico-rezistenței va începe imediat și presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor, a spus, într-o conferință de presă, secretarul de stat Strâmbu.

„S-a constituit un grup tehnic de lucru, alcătuit din câteva persoane cu diverse specialități, microbilogie, epidemilogie, boli infecțioase, sănătate publică și colegii din ministerul Sănătății, care au adoptat direcții de acțiune în perioada următoare” a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Grupul tehnic de lucru a elaborat un document programatic privind principalele direcții de acțiune care trebuie urmate în perioada urmatoare în cele mai importante spitale din țară, unități unde pot apărea mai frecvent infecții nosocomiale și unde se înregistrază cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sănătății dorește ca în primul an 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de cinci ani toate spitalel din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale.

„În decurs de un an de zile, ne dorim, să punem bazele unui sistem care să răspundă de capacitatea de diagnostic, să ameliorăm capcaitatea de diagnostic, să reușim să facem training personalului din spitale, apreciem un număr de 70 de spitale care să fie incluse în acest proiect”, a mai spus Rafila.

Într-o primă etapă, se va face o evaluare a spitalelor în baza unor chestionare care vor fi analizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică, „pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri și metodologii de diagnostic și supraveghere a infecțiile nosocomiale și rezistenței la antibiotice, modificări în structura organizatorică și de personal a unităților sanitare și completarea echipamentelor și dotărilor necesare activității în aceste domenii ” a mai declarat secretarul de stat în MS Victor Strâmbu.

Conform secretarului de stat, chestionarele vor ajunge în cel mult 30 de zile în spitale, iar acestea vor trebui completate în cel mult 14 zile și transmise Direcției Națională de Sănătăte Publică, pentru a fi analizate.

Unul din obiectivele Ministerului Sănătății este ca „spitalele să aibă în componența lor structuri bine definite și funcționale, care să se ocupe de prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale atunci când apar, îngrijirea acestor pacienți atunci când apar, astfel ca ei să nu devină o sursă de noi infecții nosocomiale, în același timp să avem un alt compartiment bine definit, care să sprijine prescrierea judicioasă, buna practică a administrării de antibiotice în spital” a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Infecțiile nosocomiale sunt privite drept o problemă importantă de siguranță a pacienților în legătură cu acordarea asistenței medicale, iar gravitatea lor derivă din implicarea frecventă a unor germeni rezistenți la antibiotice și evoluții grave ce apare de multe ori la pacienți cu deficiențe ale apărării antiinfecțioase.

Datele arată că în Europa, în ultimii zece ani, 5,5-7,5% din totalul pacienților internați contractează astfel de infecții. În România raportările oficiale (ceea ce comunică spitalele) sunt doar de 0,2-0,25%, , însă date mai credibile pentru țara noastră au fost furnizate de participarea la un studiul european în anul 2012, respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta
circa 100.000 de cazuri înregistrate anual în România, a anunțat Ministerul Sănătății.