A doua zi de proteste pentru angajații din Finanțe: participă aproape15.000 de persoane din toată țara

Publicat: 16 05. 2017, 11:47

„Sunt oameni care vor să iasă în continuare în stradă, au ieșit în stradă, unii așteaptă întâlnirea de mâine pe care o avem cu ministrul Finanțelor și pe cea cu premierul. Speranțe foarte mari nu sunt din partea colegilor noștri, pentru că ei și-au cam pierdut încrederea în politicieni că duc până la capăt ceea ce au promis”, a spus Marica

Președintele Sed Lex a precizat că singura modalitatea de rezolvarea a nemulțumirii angajaților este o intervenție a Guvernului în comisiile parlamentare. „Noi știm foarte clar că singurul mod în care se poate rezolva situația este printr-o intervenție a guvernului la comisiile parlamentare”, a spus Marica.

Sed Lex a transmis către Ministerul Finanțelor Publice o nouă grilă de salarizare. „Am transmis o nouă grilă, un mod de a vedea lucrurile diferit față de ceea ce este în grila de salarizare, cu altă ierarhizare, un alt mod de a vedea importanța și complexitatea muncii în sistemul fiscal în România, această armată care se ocupă de colectare, de gestionarea banului public. După ce am făcut aceste lucruri, la propunerea Guvernului a ieșit inclusiv ca sporul de 15% către parlament să fie anulat, ceea ce i-a deranjat foarte mult pe colegii noștri, ceea ce duce la scăderi de salarii, ceea ce face să fie o stare de nemulțumire și disconfort genereal, pentru că atunci când îți ia cineva din bani, este grav”, a explicat Marica.

Aproximativ 1.000 de salariați au protestat, luni, în fața Ministerului Finanțelor Publice pentru a atrage atenția că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii, fără a ține cont de complexitatea și importanța activității angajaților Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate în implementarea politicii fiscale din România. Potrivit unui comunicat transmis luni de Sed Lex, aproape 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice au protestat în țară.

Bogdan Stan, președintele ANAF, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că propunerile de modificare a legii salarizării au fost depuse la Guvern. „Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanțelor și al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe această cale, să își reia lucru și îi asigur că în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite și să gasim soluții în vederea bunei funcționări a activității instituției”, a declarat președintele ANAF, Bogdan Stan, pentru MEDIAFAX.

Aproximativ 500 de angajați ai Direcției Finanțelor Publice din vestul țării protestează, marți dimineața, astfel că programul de lucru cu publicul este întrerupt, transmite corespondentul Mediafax.

„Nu avem program de lucru cu publicul, este un protest. La ora 08.30 a început protestul spontan în toată regiunea, și la Arad, și la Hunedoara. La nivel de regiune sunt aproximativ 500 de angajați în protest, iar la Timișoara protestează în jur de 200 de persoane tocmai prin faptul că este întreruptă activitatea și ca atare sunt considerați în protest toți angajații Direcției Finanțelor Publice Timișoara. Noi atenționăm prin afiș vizual, avem un banner mare afară, prin care atenționăm că suntem în protest”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, Virginia Duțu, lider de sindicat al Trezoreriei Timișoara.

Și angajații de la Direcția Regională Vamală Timișoara sunt alături de colegii lor din Direcția Finanțelor Publice, astfel că poartă banderole albe pe brațe, marți.

„Purtăm banderole albe și astăzi, dar nu mai facem exces de zel, nu mai oprim toate mașinile”, ne-a spus Gheorghe Paraschiv, liderul Sindicatului Direcției Vamale Timișoara.