A fost găsit vinovatul pentru distrugerea conacului Krupenschi din Podoleni, vechi de peste 300 de ani

Publicat: 23 12. 2014, 20:22

Un adolescent în vârstă de 18 ani a recunoscut recent, în fața procurorilor, că el este autorul incendiului care, în iunie 2011, a distrus conacul Krupenschi din Podoleni. Bogdan Constantin Vieru, care va fi judecat pentru distrugere, a povestit că incidentul nu a fost intenționat, iar focul a pornit „dintr-o joacă”, relatează presa locală.

Tânărul avea 15 ani la momentul producerii incidentului. În ziua respectivă, băiatul și un prieten al său au chiulit de la a treia oră și au mers în apropierea conacului, unde au fumat câte o țigară.

La un moment dat, în zonă au apărut alți doi elevi, împreună cu care a hotărât să intre în conac. Potrivit sursei citate, adolescenții mergeau deseori acolo pentru a se ascunde de profesori atunci când fumau.

După ce s-au plimbat prin camerele clădirii, Bogdan Vieru a aprins un ziar găsit pe jos, pe care l-a aruncat lângă un perete, unde se aflau mai multe cartoane și hârtii. Abia după ce a plecat adolescentul și-a dat seama ce făcuse. Când s-a întors însă, incendiul izbucnise deja. Deși au încercat să stingă focul cu căteva sticle cu apă, cei doi și-au dat seama că nu pot face nimic și au fugit.

Flăcările au fost observate ulterior de un cetățean care a sunat la 112, solicitând intervenția pompierilor. Din păcate, conacul Krupenschi, care face parte din categoria clădirilor de patrimoniu, având o vechime de peste 300 de ani, a ars aproape în totalitate.

Pe parcursul anchetei, Bogdan Vieru a fost supus unei expertize psihiatrice, anchetatorii stabilind însă că acesta a avut „discernământ critic prezent în raport cu fapta pentru care a fost cercetat”, mai scrie sursa citată.

Primăria Podoleni s-a constituit parte civilă cu suma de 112.120 lei, din care 110.120 lei reprezintă valoarea distrugerilor, iar 2.000 de lei contravaloarea expertizelor în urma cărora a fost stabilită valoarea pagubelor.

Conacul este administrat de Primărie din anul 1997, când l-a cumpărat cu 250 de milioane de lei vechi de la moștenitorii boierului. Autoritățile locale au încercat să obțină fonduri pentru a-l renova, însă nu au găsit bani pentru studii.

Conacul a fost proprietatea familiei de moșieri Krupenschi. Între anii 1949-1953, în clădire a funcționat o școală și apoi sediul SMA Podoleni.

Din anul 1978, conacul a fost preluat de primărie, încăperile fiind ocupate de dispensar, casa de nașteri, cabinet stomatologic și bibliotecă. Instituțiile medicale au fost mutate, astfel că, în 2000, singura rămasă aici era biblioteca, dar și aceasta a primit ulterior alt sediu.

Conacul a fost revendicat de singurul descendent direct al familiei Krupenski, Monica Coandă. În 1997, aceasta a primit în schimbul conacului, circa 270 de milioane de lei.