A găsit în Munții Orăștiei tezaure dacice și le-a vândut. Ce pedeapsă a primit

Publicat: 11 12. 2014, 18:21

Potrivit informațiilor publicate, joi, pe site-ul Tribunalului Hunedoara, magistrații l-au condamnat pe Adrian Stoicoi la opt ani de închisoare pentru patru infracțiuni de furt calificat, comise în perioada martie 1999 – mai 2013, bărbatul fiind acuzat de traficarea a două tezaure dacice descoperite în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, instanța l-a obligat pe Adrian Stoicoi la plata de despăgubiri de 2,54 milioane de euro către statul român, prin Ministerul Culturii.

Magistrații au mai dispus ca de la inculpat să fie confiscată suma de 100.000 de lei, reprezentând valoarea pe care bărbatul a obținut-o prin traficarea unui tezaur dacic furat din zona cetăților dacice în martie 1999, dar și suma de 6.800 de euro pe care Stoicoi a dobândit-o prin valorificarea unor obiecte de tezaur furate din același loc, în iunie 2007.

În timpul anchetei, în urma perchezițiilor la locuința bărbatului, au fost confiscate un detector de metale, patru hărți militare cu situl Sarmizegetusa Regia și patru aparate de emisie-recepție.

Pentru recuperarea pagubelor, judecătorii au menținut sechestrul asigurător dispus în luna august 2013 pe bunurile bărbatului, respectiv o casă de vacanță în Munții Orăștiei și un apartament în Orăștie.

Sentința Tribunalului Hunedoara nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Adrian Stoicoi, cunoscut ca Adi Bocșeru, a fost trimis în judecată în august 2013, pe baza rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Bărbatul era acuzat că a făcut parte, în perioada 1998 – 2013, dintr-o rețea infracțională specializată în sustragerea de obiecte de patrimoniu din zona cetăților dacice din Munții Orăștiei și în valorificarea acestora pe piața neagră internațională. El ar fi vândut și spălat peste hotare mai multe tezaure monetare formate din stateri Lysimach, kosoni și denari romani, precum și brățări dacice, sustrase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.