A MURIT tânărul cu arsuri grave, transferat săptămâna trecută la un spital din Belgia. Azi ar fi împlinit 28 de ani

Publicat: 08 11. 2018, 19:27
Actualizat: 25 03. 2019, 21:47

Tânărul a fost rănit grav, săptămâna trecută, într-o explozie care a avut loc într-un bloc de locuințe din Piatra Neamț. A fost transportat pe cale terestră, nu cu elicopterul, în Iași, acolo unde a suferit prima operație în condițiile în care avea arsuri pe 65% din suprafața corpului.

Ulterior, a fost transportat în Belgia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Ministerului Apărării Naționale, având în vedere că, potrivit ministrului Sănătății, România nu poate trata în acest moment pacienți cu arsuri mai mari de 50% din suprafața corpului. „România nu poate să trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50 la sută din suprafața corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiții de maximă siguranță și în condițiile în care se afla acest pacient”, a spus atunci Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății preciza tot săptămâna trecută că, în România există 11 paturi pentru marii arși, deși fizic ar putea exista mai multe, dar „în acest moment sunt ocupate și nu putem da la o parte pe cineva”. Potrivit ministrului, momentul transferului l-au decis medicii, când pacientul a fost stabilizat pentru a fi transferat.

Joi, în jurul orei 17.00, tânărul a murit, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

 

 

O explozie urmată de incendiu s-a produs săptămâna trecută într-un bloc din Piatra Neamț, trei persoane fiind transportate la spital. Bărbatul din apartamentul în care s-a produs explozia urmată de incendiu, miercuri, a fost transferat, în stare gravă, intubat și ventilat mecanic, la secția de Arși a Spitalului din Iași. Acesta a reușit să iasă singur din bloc, iar apoi a leșinat.

 

 

 

Directorul Spitalului din Piatra Neamț, Codruț Munteanu și deputatul PNL Pavel Popescu au povestit cum s-au desfășurat primele intervenții medicale asupra tânărului:

„Imediat, noi l-am primit la UPU și am dat primul ajutor, ținut de noi, cu specialiștii noștri. Am declanșat planul alb, adică toată atenția și toată grija, numai că rugămintea era de a-l transfera către București. La momentul respectiv, nu am găsit nici un fel de soluție să-l transferăm la spitalele din București, nu erau locuri. Și atunci am făcut apel la cabinetul domnului ministru Arafat. Dânsul nu era în țară. Doamna secretară mi-a făcut legătura cu domnul director general, Călin Alexandru. Ne-am sfătuit permanent cu dânsul și am ajuns la concluzia că cea mai bună idee este să îl transferăm la Iași. L-au preluat colegii de la Iași stabil hemo-dinamic, după ce noi l-am explorat, i-am făcut și tomografie. Au continuat prelucrarea plăgilor chirurgical,” a povestit pentru Mediafax, managerul Spitalului Județean de Urgență.

 

 

Întrebată de ce nu a fost adus pacientul la Iași cu un elicopter SMURD, ci pe cale terestră, Diana Cimpoieșu a spus că s-a luat această decizie deoarece condițiile meteo nu au permis zborul elicopterului.

„Condițiile meteo nu au permis zborul elicopterului, iar piloții au anunțat că nu pot zbura din cauza vremii. Au apărut comentarii, dar atunci când piloții spun că nu pot zbura, nu se poate” a explicat dr. Dana Cimpoieșu.