A supraviețuit temniței comuniste, iar apoi și-a dedicat toată viața ajutorării celorlalți. Acum, această femeie mai are un lucru de spus României

Publicat: 08 11. 2014, 15:34
Actualizat: 19 05. 2015, 10:36

„Pentru mine, viața se împarte înainte de închisoare și după închisoare. Închisoarea m-a făcut să învăț ce sunt de fapt. M-a făcut să merg pe linia psihiatriei, să caut ceea ce se ascunde după paravan”, a spus Galina Răduleanu la debutul proiectului,  care a avut loc vineri seara la Librăria Bastilia din București.

Fosta deținută politică este fiica preotului Boris Răduleanu, care a fost torturat și el în pușcăriile comuniste. Galina Răduleanu a fost închisă la penitenciarele Jilava, Arad și Oradea între anii 1960-1964. „Eram acuzată pe celebrul articol 209, punctul 2 litera a, pentru discuții. Oricine spunea că mărfurile din străinătate sunt mai bune decât ale noastre se încadra în subminarea economiei naționale și primea între 3 și 10 ani”, a spus pentru gândul Galina Răduleanu, care mărturisește că procesul a marcat-o foarte mult.

Galina Răduleanu în tinerețe, fotografie din arhiva personală

După ce a ieșit din închisoare, Galina Răduleanu a continuat să fie marginalizată și urmărită de Securitate. „Cercetându-mi dosarul, am găsit oameni care mă turnau cu conștiinciozitate la Securitate. Unui pacient căruia i-am făcut mult bine i-am trimis apoi paginile în care el mă turna la Securitate, numai să vadă că știu, nu cu vreo dorință de răzbunare”, a spus doamna Răduleanu.

„Ar trebui să existe criminali post-mortem, așa cum există eroi post-mortem”

Cu toate că în România a avut loc condamnarea comunismului, fosta deținută politic spune că ar fi trebuit să există posibilitatea să existe și criminali post mortem, la fel cum există și eroi post-mortem.

Despre societatea actuală, Galina Răduleanu spune că o vede în termeni apocaliptici. „Totul e de vânzare, începând de la posturi, examene, poziții, totul se vinde, inclusiv conștiința. Această imagine teribilă pe care o am, din păcate ca pe o realitate, nu reprezintă însă o chestie pesimistă care să mă influențeze și să zic asta este, cu alte cuvinte să am un fatalism din ăsta mioritic. Nu! Spun că asta este, dar sunt convinsă că undeva se va naște o forță care va schimba lucrurile. Dar nu acum”, a declarat Galina Răduleanu pentru gândul.

Fosta deținută politic va ieși la vot, pentru că așa are un cuvânt de spus. „Eu sigur că ies la vot, eu sunt cetățean”, arată Galina Răduleanu. Aceasta arată că ne păsarea este cel mai mare rău care i se poate întâmpla unei societăți.

„Îi îndemn pe oameni să iasă la vot și să-și spună punctul de vedere. Nepăsarea și băgatul ăsta în găoace este cel mai rău”, a mai spus Galina Răduleanu.

Până acum, campania electorală i s-a părut necivilizată. „Nu mi se pare firesc ca un candidat să spună despre celălalt că e un lucru, ești mârlan dacă spui așa ceva”, a mai spus Galina Răduleanu.

În cadrul proiectului „În umbra libertății. 50 de ani de la eliberarea deținuților politic” au loc mai multe evenimente printre care o vizită la Fortul 13 Jilava, unul dintre principalele spații carcerale din acea perioadă, lansarea cărții de interviuri cu supraviețuitorii închisorilor- „supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României”, apărută la Editura Hunamitas. De asemenea, duminică, de la ora 10:00, are loc o slujbă de pomenire  pentru cei morți în închisori, la Biserica Sf. Silvestru, Str. Silvestru nr.36, din Capitală.