Abonații serviciilor de telefonie vor putea păstra numărul dacă schimbă operatorul

Publicat: 15 02. 2012, 11:48
Actualizat: 04 06. 2012, 00:45
Clienții operatorilor de telecomunicații vor avea posibilitatea, din 21 octombrie, să solicite renunțarea la serviciile unei companii în favoarea alteia păstrându-și numărul de telefon, legislația care reglementează operațiunea fiind adoptată în această lună.

Clienții operatorilor de telecomunicații vor avea posibilitatea, din 21 octombrie, să solicite renunțarea la serviciile unei companii în favoarea alteia păstrându-și numărul de telefon, legislația care reglementează operațiunea fiind adoptată în această lună, a declarat, joi, într-un comunicat, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației (ANRCTI), Dan Georgescu.

El a adăugat că portabilitatea va permite abonaților să aleagă oferta cea mai avantajoasă sau potrivită cu necesitățile acestora și va stimula concurența între furnizorii de servicii de comunicații. Decizia președintelui ANRCTI privind portabilitatea numerelor a intrat în vigoare la 21 ianuarie, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

În momentul în care un utilizator renunță la serviciile de telefonie oferite de un furnizor (furnizor donor) în favoarea altui furnizor (furnizor acceptor), utilizatorul nu va fi facturat de către furnizorul donor pentru portarea numărului, furnizorul acceptor suportând costurile determinate de portarea numărului. Furnizorul acceptor este cel care decide dacă va transfera utilizatorului o parte din aceste costuri. Condiția impusă de ANRCTI este ca în situația în care furnizorul acceptor decide să perceapă utilizatorului anumite tarife, aceste tarife să fie accesibile.

De asemenea, având în vedere că numerele nu vor mai putea fi asociate unei anumite rețele, companiile de telefonie au obligația de a asigura informarea utilizatorilor cu privire la rețeaua în care se află un anumit număr și la tarifele percepute pentru apelurile către numărul respectiv.

Portarea numerelor de telefonie fixe către rețele de telefonie mobilă și invers nu va fi posibilă. Între rețelele de telefonie fixă, portarea va fi posibilă dacă furnizorul donor și furnizorul acceptor oferă servicii și au alocate resurse de numerotație în același județ, indiferent dacă aceste resurse sunt din același domeniu sau din domenii diferite.

Toate numerele utilizate pentru servicii de telefonie mobilă pot fi portate, indiferent de tehnologia utilizată (2G, 3G, CDMA etc.), de modalitatea de plată (prepaid sau cu abonament) sau de tipul de servicii furnizate (fax, transmisiuni de date).

Mai multe știri pe www.mediafax.ro