Abuzarea și neglijarea copiilor, în continuare probleme grave în România – Raport SUA

Publicat: 26 06. 2015, 00:49

Concluzia apare în Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind „Practici în materie de drepturile omului”, la capitolul despre România.

Potrivit raportului, abuzarea și neglijarea minorilor au fost, în continuare, probleme grave, iar conștientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scazută.

„Mass-media a semnalat câteva cazuri grave de abuz sau neglijență în familie, în familiile de asistenți maternali și în instituțiile de îngrijire a minorilor „, se menționează în raport.

Documentul arată, folosind statisticile Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, că la sfârsitul lunii martie 2014 serviciile de protectțe a copilului identificaseră 3.202 cazuri de abuz asupra minorilor – 264 dintre ele au fost cazuri de abuz fizic, 465 de abuz emotional, 146 de abuz sexual, 39 de exploatare prin muncă, 27 de exploatare sexuală, 35 de exploatare în scopul comiterii de infracțiuni și 2.255 de cazuri de neglijență.

„Autoritățile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare și tratare a copiilor abuzați și neglijați și a familiilor lor”, se mai arată în Raportul Departamentului de Stat

Conform documentului, căsătoriile ilegale între copii au fost des întâlnite în rândul anumitor grupuri sociale, în special al romilor și nu au existat politici publice care să prevină căsătoriile între minori sau instituții guvernamentale care să abordeze această problemă.

În ceea ce îi privește pe copiii institutionalizați, raportul arată, folosind datele Ministerului Muncii, că la sfârsitul lunii iunie 2014 existau 61.720 de copii în sistemul de protectie specială – 37.832 în servicii de tip familial (familii adoptive, rude, alte familii, persoane), 1.630 în servicii de îngrijire alternativă (cu tutore) și 18.218 în servicii de tip rezidențial (publice sau private).

„S-au semnalat, de asemenea, cazuri de maltratare a copiilor abandonați cu dizabilități și de încarcerare prelungită a copiilor din orfelinatele de stat ca pedeapsă pentru abateri disciplinare. Conform statisticilor oficiale, în primele șase luni ale anului, părinții au abandonat 750 de copii în maternități sau spitale. ONG-urile au susținut că statisticile oficiale nu reflectă numărul real și că autoritățile nu au recunoscut niciodată numeroși copii institutionalizați ca abandonați”, mai precizează Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind „Practici în materie de drepturile omului”.