Abuzul de dezinfectanţi, un adevărat pericol pentru cei mici / Medic: Copiii pot intra în comă alcoolică

Publicat: 09 09. 2020, 21:52
Actualizat: 09 09. 2020, 21:57
De ce copiii au mai puține probleme în infecțiile cu SARS-COV-2? Explicațiile unui specialist român din Olanda/ Foto: Profimedia

Pe lângă riscul mai mare de infectare cu COVID-19, copiii pot întâmpina și alte probleme odată cu începerea școlii. Abuzul de dezinfectanţi poate pune în pericol sănătatea celor mici.

Aceste substanțe conțin o concentrație ridicată de alcool, 70% și este puternic pentru pielea sensibilă a copiilor, mai ales dacă îl folosesc în exces. Chiar și la nivelul palmelor pot apărea leziuni cutanate, iritații. De asemenea, pe lângă alcool, aceste geluri au și parfum, care poate crea reacții alergice.

Prima soluție pentru dezinfectatul tegumentelor trebuie să fie apa și săpunul, nu aceste geluri. Dezinfectantul trebuie folosit doar când nu avem acces la apă și săpun. Pe de altă parte trebuie să spunem părinților că acest dezinfectant se folosește doar la nivelul palmelor. pentru că dacă se aplică pe o suprafață largă a corpului există riscul de absorbție cutanată a alcoolului din dezinfectant și pot apărea chiar reacții și simptome asociate intoxicației alcoolice” a explicat medicul Radu Țincu la Antena3.

Medicul Radu Țincu: Copiii ar putea ajunge chiar și în comă alcoolică

„Dezinfectantele din dispenserele din școli trebuie să fie supravegheate pentru că cei mici pot înghiți aceste substanțe și pot apărea leziuni la nivelul căilor digestive sau dacă se înghite o cantitate mare, copilul poate ajunge în comă alcoolică, din cauza concentrației mare de alcool” a mai adăugat medicul.

Klaus Iohannis: OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020

Preşedintele Klaus Iohannis reaminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii „a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020”, după ce testele pentru cel mai aşteptat vaccin anti Covid, produs de Oxford Astra Zeneca, au fost oprite temporar.

OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020. E posibil să avem un vaccin la mijlocul anului 2021. Sigur, companiile farmaceutice lucrează intens. E şi interesul lor, dar şi al societăţilor noastre să avem acest vaccin. Rezultatul final îl vom şti atunci când primul vaccin agreat, aprobat va fi pe piaţă”, spune Klaus Iohannis.