Academia Română sărbătorește 149 de ani de la înființare. Ce evenimente pregătește instituția

Publicat: 02 04. 2015, 14:38

Președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, va prezenta o informare retrospectivă asupra activității instituției de-a lungul unui secol și jumătate de istorie, precum și asupra principalelor coordonate strategice de viitor, în acord cu misiunea sa fundamentală de supremă instituție de cultură și știință a României.

„Înființată pentru cultivarea limbii române, pentru studierea istoriei naționale, a științelor și artelor, Academia Română a promovat continuu cultura națională în înțelesul ei cel mai larg. Într-o lume care tinde să se globalizeze, o academie națională europeană, așa cum este Academia Română, are astăzi o misiune urgentă și de mare responsabilitate: să medieze corect între tendința integrării, mondializării și identitatea națională. Rolul ei predominant este fără îndoială acela de a apăra identitatea culturală a țării, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile, ținând cont și de tendințele actuale ale dezvoltării umanității”, a declarat Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române.

Reprezentanții Președinției și Guvernului României vor da citire mesajelor oficiale de felicitare transmise de Klaus Werner Iohannis, președintele României, și Victor Ponta, premierul României.

Sesiunea omagială este onorată de patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Române, Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, și academicianul Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, care vor rosti cuvinte de salut.

Adunarea Generală va fi urmată de vernisajul expoziției „Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles și Elena Văcărescu – Primele femei primite în Academia Română”, care va avea loc la ora 12.30, în sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția va fi prezentată de academicianul Răzvan Theodorescu, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române.

Academia Română este cel mai înalt for științific și cultural al României, care reunește personalități marcante din țară și din străinătate, din toate domeniile științei, artei și literaturii. În prezent, Academia Română îndeplinește trei roluri majore: este for de consacrare, este un pilon important al cercetării din România și este un participant activ în viața societății.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenți (total 157), 86 membri de onoare din străinătate și 31 membri de onoare din țară (total 117).