Achitare definitivă pentru unul dintre frații Corduneanu, după fusese condamnat la 14 ani de închisoare

Publicat: 07 02. 2018, 14:21

Petronel Corduneanu a scăpat, miercuri, de pedeapsa primită în prima instanță, după ce fusese acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj.

Judecătorii Curții de Apel Iași au dispus achitarea definitivă a acestuia, după ce, inițial, Tribunalul Iași îl condamnase la pedeapsa totală de 14 ani de detenție.

„Instanța a decis achitarea inculpatului Corduneanu Petronel pentru acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, pe motiv că fapta nu există. În ce privește cele două acuzații de șantaj, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit prescripția specială a răspunderii penale. În cazul inculpatului Tiugă Marian, magistrații au dispus achitarea pentru acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, pe motiv că fapta nu există, iar pentru trafic de persoane în formă continuată și spălare de bani instanța l-a condamnat pe acesta la pedeapsa rezultantă de nouă ani de închisoare. Decizia este definitivă”, a declarat, miercuri, judecătorul Diana Micu-Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași.

În februarie 2016, magistrații Tribunalului Iași au decis condamnarea lui Petronel Corduneanu la 14 ani de închisoare, în timp ce Marian Tiugă a primit o pedeapsă de 18 ani de detenție.

În toamna anului 2013, Petronel Corduneanu a fost trimis în judecată împreună cu Marian Tiugă, cumnatul sau. Conform anchetatorilor, dosarul viza racolarea și exploatarea cerșetorilor și hoților din buzunare din străinătate. Atunci, procurorii ieșeni s-au folosit inclusiv de sprijinul FBI pentru a putea obține date legate de banii trimiși din străinătate de către membri ai familiei Corduneanu. Cei doi erau acuzați că au obligat mai multe persoane să cerșească în diverse țări din Uniunea Europeană.

Dosarul lui Petronel Corduneanu și al lui Marian Tiugă a fost disjuns din dosarul în care 27 de membri ai clanului Corduneanu au fost deferiți justiției, despre care anchetatorii susțineau că, de la începutul anilor 2000, au pus la punct și dezvoltat o rețea de „hoți” capabilă să acționeze în UE, dar și în spațiul extracomunitar, iar membrii grupării Corduneanu ar fi obținut sume foarte mari de bani pe care le-au investit în achiziționarea de autoturisme, achiziționarea sau construirea de imobile. Anchetatorii susțineau că din România către finanțarea activității infracționale a ieșit suma de 70.284 de euro, iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro.

Petronel Corduneanu este cercetat în continuare în stare de libertate pentru șantaj și camătă. Acesta fusese reținut recent de polițiști, dar procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au dispus punerea sa în libertate.