Acord între județele Arad și Bekes, pentru intervenții în situații de urgență la frontieră

Publicat: 26 05. 2015, 11:07
Actualizat: 04 08. 2015, 14:47

Potrivit unui comunicat de presă remis, marți, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, un acord de cooperară transforntalieră a fost semnat cu instituția similară din județul ungar Bekes, respectiv Direcția Județeană de Apărare Împotriva Catastrofelor Bekes, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acordul are ca scop realizarea condițiilor unui răspuns prompt și eficient, în cazul producerii în zona de frontieră a unor situații de urgență ce impun concentrarea masivă de forțe și mijloace și asigurarea acestora prin colaborare și sprijin reciproc, fără pretenții materiale ulterioare”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în urma semnării acordului, autoritățile pot interveni rapid, la solicitarea statului vecin, la situații de urgență, în caz că se află mai aproape de locul producerii acestora decât echipele țării în care s-a produs evenimentul.

Totodată, se intervine cu forțe de sprijin la evenimente majore, care nu pot fi acoperite de forțele locale, ori dacă acestea nu dispun de echipamente suficiente pentru a face față situației.

Echipajele de intervenție solicitate vor putea trece granița fără formalități.

„Acordul prevede situațiile exacte pentru care se intervine, procedura de solicitare a intervenției statului vecin, categoriile de forțe ce intervin, modul de trecere a frontierei, acordarea asistenței medicale personalului rănit pe timpul intervenției și cum se realizează comanda forțelor”, precizează comunicatul.

Documentul a fost semnat de către șeful ISU Arad, Ioan Bogdănescu Ioan, și omologul său din Bekes, Toth Tibor.