Administratorul judiciar al RAAN va ataca decizia de intrare în faliment

Publicat: 01 02. 2016, 09:43
Actualizat: 09 02. 2016, 13:02

Administratorul special al RAAN, Ion Sîrbulescu a declarat vineri, corespondentului MEDIAFAX că, împreună cu administratorul judiciar, vor cere mai întâi suspendarea deciziei de intrare în faliment, pentru ca apoi să facă apel la Curtea de Apel Craiova.

În opinia lui Sârbulescu, pe perioada în care decizia de intrare ar fi suspendată, s-ar putea rezolva o serie de probleme legate de apa grea stocată sau a salariaților rămași pe cele două platforme, probleme ce țin de Guvern.

„Împreună cu administratorul judiciar formulăm o cerere de suspendare a deciziei judecătorului sindic, urmând să contestăm la Curtea de Apel această decizie. Nu o facem de dragul hârtiilor, este o situație clară de nerezolvare a unor probleme care țineau până la urmă de atribuțiile Guvernului României. Noi trebuie să clarificăm situația apei grele de pe platforma Romag Prod, trebuie să clarificăm situația Termocentralei înainte și după închidere, problemele de mediu de la Termocentrală și chiar și de la Combinatul Chimic. Trebuie să clarificăm situația salariaților disponibilizați care nu și-au primit toate drepturile convenite prin contractul colectiv de muncă, trebuie să clarificăm situația angajaților de la Termocentrală care lucrează în această perioadă pentru furnizarea agentului termic către populația din municipiul Drobeta Turnu Severin, trebuie să clarificăm situația unității de management a apei grele de la sucursala Romag Prod”, a detaliat Sărbulescu.

Tototdată, administratorul special susține că se așteaptă de la Guvern, o hotărâre prin care să se achite contravaloarea apei grele aflată pe stoc la RAAN, din contravaloarea acesteia urmând să se achite alte obligații ale companiei.

„Se află în derulare un proiect de hotărâre de preluare a unei cantități de apă grea la rezervele statului. Acest proiect de hotărâre a plecat de la Ministerul Energiei, a fost avizat de Ministerul Energiei. Domnul ministru a trimis acest proiect împreună cu scrisoarea de intenție către Ministerul Afacerilor Interne și către Administrația Națională Rezerve de Stat și Probleme Speciale. Această Hotărere de Guvern ar putea rezolva problemele RAAN-ului până la 31 august, când este a doua etapă de disponibilizare conform OUG 36/2015”, a mai spus Sârbulescu.

În fapt, ceea ce speră administratorul special și cel judiciar să obțină este o amânare a intrării în faliment a Regiei.

La momentul actual, la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare mai lucrează aproximativ 700 de salariați, cea mai mare parte a acestora fiind pe platforma Romag Termo, care asigură agentul termic pentru populația din municipiuul Drobeta Turnu Severin.

Alți salariați asigură managementul apei grele stocată pe platforma Romag Prod și care ar trebui constituiți într-o societate de management, în condițiile falimentării RAAN.

Tribunalul Mehedinți a decis, joi, intrarea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) în faliment și a desemnat lichidator judiciar provizoriu Euro Insol SPRL, casa de insolvență condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica.

Borza a declarat însă pentru MEDIAFAX că a aflat din presă de decizia instanței și că va discuta subiectul luni cu acționarul majoritar al RAAN, Ministerul Energiei, fiind tentat să refuze mandatul.