Administratorul unei firme din Argeș, judecat pentru o evaziune de aproape 10 milioane de euro

Publicat: 15 07. 2013, 14:30
Actualizat: 08 02. 2019, 12:23
Aministratorul unei firme din județul Argeș și alte două persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, care îi acuză de evaziune fiscală și fals în înscrisuri, prejudiciul fiind estimat la peste 9,6 milioane de euro.

Aministratorul unei firme din județul Argeș și alte două persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, care îi acuză de evaziune fiscală și fals în înscrisuri, prejudiciul fiind estimat la peste 9,6 milioane de euro.

Cătălin Nicolae Cristea, administrator al SC Eco Oil Recicling SRL Lunca Corbului, județul Argeș, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Pitești pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Alături de acesta vor fi judecați Cristinel Lipoșteanu și Elena Ana Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscală și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis, luni, agenției MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1 ianuarie 2008 – 18 aprilie 2008, Cătălin Nicolae Cristea, în calitate de administrator și asociat al societății Eco Oil Recicling, „a achiziționat în regim suspensiv de la plata accizei materii prime constând în 16.567,13 tone păcurină și 8.920,65 tone motorină și a omis, în tot, să evidențieze în actele contabile și în declarațiile depuse la organele fiscale operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate din livrarea păcurinei și motorinei către două societăți comerciale, disimulând aceste operațiuni prin înregistrarea în contabilitatea societății a unor documente justificative falsificate (facturi fiscale, avize de însoțire, note de recepție/cântărire), ce atestau livrări de produs lichid ecoterm de tip B (produs neaccizabil)”.

Documentele privind livrările de produs ecoterm ar fi fost falsificate de Ana Elena Cristea și Cristinel Lipoșteanu.

Anchetatorii au stabilit că în acest fel a fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 31.492.256,26 lei, reprezentând 9.400.673,4 euro, la cursul de schimb din perioada respectivă.

Procurorii îl mai acuză pe Nicolae Cătălin Cristea că ar fi evidențiat în actele contabile ale societății 22 de facturi fiscale care atestau operațiuni nereale, producând prin această modalitate un prejudiciu de 1.039.500 de lei (echivalentul a 279.435,4 euro), reprezentând impozit pe profit și TVA.

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul total în această cauză este de 32.531.756,26 lei (echivalentul a aproximativ 9.680.108,8 euro, calculat la cursul de schimb din perioada respectivă).

Autoritatea Națională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Craiova din ANAF s-a constituit parte civilă în cauză.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor deținute de inculpați, până la concurența sumei reprezentând valoarea prejudiciului.

Pe 5 iunie, Tribunalul Argeș a dispus arestarea preventivă a lui Cătălin Nicolae Cristea și Cristinel Lipoșteanu, dar pe 3 iulie, Curtea de Apel Pitești a dispus cercetarea în stare de libertate a celor doi și a luat față de aceștia măsura obligării de a nu părăsi localitatea. În cazul Elenei Cristea a fost luată măsura interdicției de a părăsi localitatea.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Argeș.