Adrian Curaj: Clasele a IV-a vor avea manuale la 15 septembrie. Ce se întâmplă cu clasele a XI-a și a XII-a

Publicat: 29 02. 2016, 19:32
Actualizat: 01 03. 2016, 13:16

”(…) Anul acesta am avut în buget 55 de lei/persoană și încercăm și sper din suflet să putem avea și sprijinul dumneavoastră la rectificarea de buget să creștem suma. Este tot ce putem face anul acesta și v-am spus că, în curând, rapid, o să anunțăm și licitația pentru manuale (…), dar nu putem mai devreme de 8 luni, din toată experiența privind licitațiile de manuale, (să facem în așa fel încât-n.r.) elevii claselor a XI-a și a XII-a să le aibă pe masă. Suntem siguri că le vor avea de anul școlar următor. Îmi pare rău”, a afirmat Adrian Curaj în fața deputaților.

Ministrul Educației a precizat că pentru elevii de clasa a IV-a a fost extinsă cu o lună procedura de achiziție a manualelor.

”După ce am avut un dialog foarte puternic cu editurile, ne-au promis toți, ne-au trimis un mesaj foarte clar că luna aceea nu pune sub risc manualele. Acum suntem în evaluare, am garanția că ele vor fi între 1 și 10 septembrie la școli, astfel în cât să fie pe 15 septembrie pe masa elevilor. Suntem într-un dialog săptămânal cu ei, am făcut eforturi, nu putem garanta pentru că oricine poate să conteste (licitația-n.r.), acesta este mecanismul”, a spus el.

Cât privește necesitatea mesei calde și a programelor afterschool, Curaj a afirmat că aceste măsuri sunt ”esențiale”.

”Esențial și pentru zona rurală este masa caldă, să ții copilul mai mult timp în școală, asta am promis și ne uităm în fondurile structurale pentru că, acum, doar de acolo pot avea resurse”, a subliniat ministrul.

La începutul dezbaterii, Adrian Curaj a vorbit și despre stadiul autorizațiilor sanitate, afirmând că anul acesta există ”un disponibil financiar de 800 milioane din credite de angajament”, fonduri cu care se va încerca rezolvarea a problemelor a cât mai multe dintre 2850 de școli, aflate în evidență.

”Autorizații sanitare pentru școli. Progresele pe care le estimăm că se vor face anul acesta. Există un program național de dezvoltare locală semnat împreună cu MDRAP. Există un protocol de colaborare inter-instituțional. În acest protocol ministerului îi revine sarcina de a selecta școlile care au probleme legate de autorizațiile sanitare. (..)Avem anul acesta un disponibil financiar de 800 milioane din credite de angajament astfel încât să rezolvăm, sperăm noi, cât mai multe din cele 2850 de școli cu probleme”, a mai spus ministrul.

În deschiderea ședinței de plen dedicate Orei Guvernului care l-a avut ca invitat pe ministrul Educației și-au anunțat prezența aproximativ 70 de deputați, numărul aleșilor scâzând progresiv până la încheierea ședinței.