Adrian Severin cere să fie eliberat: „Am scris lucrări fără să cer zile. La Rahova se moare”

Publicat: 22 01. 2018, 11:52

Unul dintre motivele invocate de fostul europarlamentar pentru eliberare este starea de sănătate, susținând că are probleme medicale. Întrebat de judecător ce ar face dacă va fi eliberat, Severin a spus că și-ar vizita medicul.

„Al doilea lucru va fi să iau legătura cu colegii de facultate, să îmi reiau activitatea didactică. Personal, nu intenționez să storc lacrimi și să cer clemență în virtutea unei sănătăți afectate. Ce trebuie reținut este ocazia de a arăta că justiția română nu reinstaurează de facto pedeapsa cu moartea. La Rahova și numai acolo se moare pe capete, în această lună au murit doi deținuți. Urmează să judecați pe baza faptelor, pe baza dovezilor. Sunt aici petent, dar în realitate vin pe urma propunerii comisiei de eliberare care știe ce s-a întâmplat în ultimul an. Am încercat să execut pedeapsa cu demnitatea necesară. Am muncit în perioada asta – nu cu zile câștig, am scris lucrări fără să pretind zile. Am cerut să rămân în regim închis tocmai pentru a duce la bun sfârșit toate programele în care eram implicat, unul să îi învăț româna pe deținuții străini. Cred că această pedeapsa și-a atins obiectivele, indiferent care au fost ele”, a spus Adrian Severin în fața instanței Judecătoriei Sectorului 5 al Capitalei.

Apărătorul lui Severin a spus, în sala de judecată, că fostul europarlamentar a avut o fructuoasă activitate intelectuală în detenție.

„A ținut conferințe în detenție, a participat la cursuri de alfabetizare, în luna noiembrie 2017 el a încheiat un contract de muncă, însă nu a beneficiat de zile. De asemenea, a participat la 70 de programe educaționale, a elaborat lucrări științifice, a scris la revista penitenciarului. El a fost recompensat de patru ori pentru comportament bun, nu a fost sancționat și nici nu a avut conflicte. Universitatea Titu Maiorescu cere reintegrarea în muncă de urgență a acestuia, pentru că disciplina pe care o predă nu a putut fi suplinită de altcineva. (…) Executarea pedepsei nu ar aduce beneficii, în special prin prisma stării de sănătate”, a spus avocatul fostului europarlamentar, Alexandra Dogaru.

Procurorul de ședință a cerut respingerea cererii, întrucât din actele la dosar nu reies problemele de sănătate ale acestuia.

„Din actele depuse reiese că are o poziție virulentă împotriva justiției, vorbește despre „trinomul DNA-SRI-ICCJ”. Nu reiese că se căiește pentru faptele pentru care a fost condamnat”, a spus procurorul.

Adrian Severin, fost europarlamentar și fost ministru de Externe, a fost condamnat de Curtea Supremă, în luna noiembrie a anului 2016, la patru ani de închisoare pentru trafic de influență și luare de mită, decizia fiind definitivă.

Adrian Severin este acuzat că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, acestea fiind în realitate reporteri de la „Sunday Times”.