ADRIEAN VIDEANU A FOST REȚINUT DE DNA. Cristian Tudor Popescu: „Oare comit un păcat dacă spun că m-am bucurat?”

Publicat: 30 01. 2015, 08:25

Potrivit unor surse judiciare, Alina Bica a dispus abuziv ridicarea sechestrelor asiguratorii pe bunuri, inclusiv pe acțiunile Titanmar, iar ulterior Videanu a vândut aceste acțiuni. Valoarea acțiunilor ar fi de 227.000 de lei.

În septembrie 2013, DIICOT, condus la acea vreme de Alina Bica, a anunțat că a fost instituit sechestru asigurător pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din București, Ilfov și Constanța, până la concurența sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 acțiuni de la trei firme și pe sumele din conturile deschise la două unități bancare.

 „Prin  Ordonanțele din datele de 24 și 26 septembrie 2013 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 277.000.000 lei, asupra următoarelor bunuri imobile aparținând învinuitului Videanu Adriean: un imobil situat  în localitatea Snagov, județ Ilfov, trei apartamente situate în municipiul București, un apartament situat în localitatea Mamaia, județ Constanța”, se arata într-un  comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

În dosarul în care Adriean Videanu este cercetat pentru complot și subminarea economiei naționale procurorii au mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deținute în conturile deschise pe numele acestuia la două unități bancare, precum și a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de către două societăți. De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui număr de 66.906 acțiuni deținute de Videanu la trei societăți comerciale.

Ulterior, sechestrul a fost ridicat.

Cristian Tudor Popescu: „S-au umflat de milioane de euro privindu-ne pe toți de sus, spunându-ne că sunt deștepți, capitaliști…”

Cristian Tudor Popescu a mărturisit, într-o ediție specială GÂNDUL LIVE, că știrea reținerii lui Adriean Videanu l-a „bucurat”, dar că bucuria este foarte scurtă, având în vedere că marea problemă a României în dosarele de corupție, subliniată și de cel mai recent raport MCV, este recuperarea prejudiciilor.

„Oare comit un păcat dacă spun că m-am bucurat? M-am bucurat să îl văd pe acest individ, a cărui imagine de pe plaja de la Monte Carlo, unde bătea o tablă revărsându-și burțile, împreună cu alți șmecheri de mari dimensiuni, și după aceea explica, în momentul în care îl întrebau jurnaliștii în legătură cu castelul pe care l-a construit la Snagov și spunea că și-a făcut o casă ca tot omul. Această bătaie de joc, această sfidare a cetățenilor din țara asta de către indivizi ca Videanu mă face pe mine – sunt și eu un cetățean – să mă bucur că este întrebat de sănătate la Rahova. S-au umflat de milioane de euro privindu-ne pe toți de sus, spunându-ne că sunt deștepți, capitaliști… Uite că a venit vremea să vedem cum se făceau aceste milioane. Încerc vag un sentiment de bucurie”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Procurorii DNA au dispus disjungerea mai multor dosare din cazul Alina Bica-ANRP. Dosarele au legătură cu spețe în care fosta procuroare-șefă Alina Bica ar fi intervenit pentru tergiversarea soluționării lor, în schimbul unor avantaje.

Conform ordonanței procurorilor, Alina Bica ar fi primit 3,5 milioane euro mită de la Ioan Niculae. La pachet cu această sumă ar fi venit o promisiune a lui Niculae ca el și Liviu Dragnea să o sprijine pe Bica pentru a ajunge procuror general.

Procurorii notează că Ioan Niculae, cercetat într-un dosar al DIICOT, a apelat, prin intermediul lui Liviu Dragnea, la Alina Bica pentru soluționarea favorabilă a dosarului sau tergiversarea soluționării până la împlinirea prescripției.