AFP: Lasagna cu carne de cal, un scandal european care se întinde de la Londra la București

Publicat: 09 02. 2013, 18:19
Actualizat: 21 03. 2019, 23:58

Descoperirea prezenței cărnii de cal în lasagna care trebuia să conțină carne de vită a împrumutat sâmbătă o dimensiune europeană și implică un lanț agroalimentar foarte complex, comentează AFP.

Sâmbătă, grupul alimentar suedez Findus a anunțat, prin intermediul filialei sale din Franța, că va depune o plângere în urma descoperirii cărnii de cal în produse care ar fi trebuit să conțină doar carne de vită, informează Mediafax.

„Am fost înșelați”, a declarat directorul general al Findus Franța Matthieu Lambeaux într-un comunicat.

„Sunt două victime în acest caz: Findus și consumatorul. Noi vom depune plângere chiar luni”, a adăugat el.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conțină vită a provocat un scandal în Marea Britanie – unde calul este venerat și comsumul cărnii sale este tabu – și a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franța, țara de origine a cărnii, și Suedia.

Un importator de carne cu sediul în sud-vestul Franței, Spanghero, a anunțat, de asemenea, o acțiunare în justiție a propriului său furnizor român.

„Am cumpărat carne de vită de origine europeană și am revândut-o. Dacă va fi într-adevăr vorba despre (carne de) cal, atunci ne vom îndrepta către furnizorul român”, a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, președintele Spanghero.

El nu a precizat numele furnizorului român asigurând că nu îl are asupra lui.

Vineri seara, un alt actor al acestui lanț agroalimentar complex și lung, compania franceză Comigel, specializază în fabricarea produselor gata preparate congelate, a afirmat că această carne provine din România, via Spanghero. Lasagna a fost pregătită în Luxemburg, într-o filială a Comigel.

Această fraudă cu carne de cal ar putea data „din luna august 2012”, a adăugat Findus de la Londra, citând o scrisoare din partea furnizoruui său francez Comigel.

România a început sâmbătă să se apere. „Sunt sigur că importatorul (francez) știa că nu este vită, deoarece calul are un gust, o culoare și o textură specifice”, a declarat pentru AFP președintele asociației Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit lui, în România sunt trei abatoare care taie cai și exportă carnea către țări din UE, în special Franța și Italia. Recursul la carne de cal se explică probabil prin motive financiare. Calul „este mai ieftin decât vita”, a explicat Sorin Minea.

Ministerul român al Agriculturii a anunțat că va efectua o anchetă în acest caz.

În Franța, direcția de combatere a fraudelor, care depinde de Ministerul Economiei, a declarat că va deschide o anchetă pentru a identifica originea „înșelătoriei”.

„Orice înșelătorie constituie o eroare care dăunează încrederii acordate întregii filiere și trebuie sancționată dur”, a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll.

Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, urmează să aibă sâmbătă o reuniune de urgență cu autoritățile sanitare și cu comercianții.

Ministrul a cerut rezultatele până la „sfârșitul săptămânii viitoare”. El intenționează să analizeze și delicata problemă a trasabilității produselor, aflată în centrul scandalului.

Cazul a izbucnit la jumătatea lui ianuarie, când autoritățile irlandeze au descoperit carne de cal în carnea tocată produsă în Marea Britanie și în Irlanda și vândută în cele două țări.