AGRICULTURĂ. Patronul unei ferme din Marea Britanie explică de ce a fost nevoie să cheltuie 40.000 de lire pentru a aduce în țară 150 de culegători români: „Avem nevoie de cineva care să-i învețe pe britanici”

Publicat: 19 04. 2020, 21:28
Actualizat: 07 04. 2021, 01:20
Culegători români sosiți în Marea Britanie, în timpul pandemiei- Profimedia

Șeful unei companii care distribuie legume din Marea Britanie a explicat de ce a cheltuit 40.000 de lire pentru a aduce cu avionul 150 de muncitori sezonieri din România care să culeagă recolta. Bărbatul a declarat că avea nevoie de oameni cu experiență pentru a-i învăța și pe britanici cum să culeagă recoltele, respectând normele de igienă, de siguranță și de viteză.

Directorul de marketing de la G’s, una dintre cele mai importante companii europene care distribuie printre altele țelină și salată pentru marii retaleri a spus că restricțiile de călătorie impuse ca urmare a crizei coronavirusului au dus la imposibilitatea companiei să recruteze cu ușurință lucrători sezonieri calificați din țări precum România și Bulgaria, potrivit The Sun.

Britanicii nu știu cum să culeagă

Compania, care are sediul central în apropiere de Ely, în Cambridgeshire, a lansat campania  „Să ne hrănim națiunea” , pentru a recruta mai mulți lucrători din Marea Britanie. Compania încearcă să completeze mai mult de 2.500 de locuri vacante, oferind peste 400 de lire sterline pe săptămână. Dar pentru că britanicii nu s-au prea înghesuit de-a lungul timpului la munci agricole și automat nu se prea pricep, compania a făcut un efort pentru a aduce muncitori sezonieiri experimentați din estul Europei.

O firmă din Marea Britanie a cheltuit 40.000 de lire pentru a aduce muncitori români să recolteze legumele și fructele: „Trebuie să ai niște oameni cu experiență care știu ce fac. Prezența lor va ajuta la ameliorarea ritmului nou-veniților. Ultima dată când am avut o majoritate de britanici care culegeau legume pe câmpuri a fost la sfârșitul anilor ’80. Speranța noastră este că anul acesta vom avea două treimi din forța de muncă din Marea Britanie, dar ai nevoie de un nucleu cu experiență pentru ca cei noi să abă de la cine să învețe. Nu este vorba doar despre alegeri. Muncitorii au nevoie de cunoștințe despre siguranța alimentelor pentru a face munca în mod corespunzător”, a declarat directorul de marketing.