Al doilea reator al centralei de la Cernavodă funcționează la putere nominală

Publicat: 15 02. 2012, 10:31
Actualizat: 22 06. 2012, 00:35
Reactorul nuclear 2 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă a început să funcționeze, miercuri, la capacitatea nominală, de 700 MW, a anunțat, astăzi, operatorul centralei, Nuclearelectrica.

 

Reactorul nuclear 2 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă a început să funcționeze, miercuri, la capacitatea nominală, de 700 MW, a anunțat, astăzi, operatorul centralei, Nuclearelectrica. Conducerea companiei va prelua, astăzi, 28 septemebrie, managementul reactorului 2, de la echipa de proiect formată din Nuclearelectrica, AECl Canada și Ansaldo Italia.

"Responsabilitatea de operare a unității 2 este preluată de Nuclearelectrica, după finalizarea cu succes a procesului de punere în funcțiune", se arată într-un comunicat al companiei.

Reactorul 2, a cărui construcție a început în anul 2003, a fost conectat pentru prima oară la sistemul energetic național în 7 august.

Finalizarea și intrarea în exploatare a unității de producere a energiei electrice va crește ponderea energiei nucleare în consumul la nivel național la 17%-18%. Unitatea 1 a centralei, care funcționează din anul 1996, asigură circa 10% din consumul național de electricitate.

Statul român intenționează să construiască alte două reatore nucleare, investiție estimată la 2,2 miliarde de euro, pentru care așteptă oferte din partea investitorilo interesați până la 25 octombrie.

Centrala de la Cernavodă a fost proiectată pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiană, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.