Al-Qaida și-a stabilit cartierul general în zonele tribale din Pakistan, afirmă experții

Publicat: 15 02. 2012, 10:25
Actualizat: 25 07. 2012, 22:54
Organizația al-Qaida și aliații săi talibani și-au reconstituit bazele în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul, la șase ani după atentatele de la 11 septembrie, apreciază la unison experții în lupta împotriva terorismului.

Organizația al-Qaida și aliații săi talibani și-au reconstituit bazele în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul, la șase ani după atentatele de la 11 septembrie, apreciază la unison experții în lupta împotriva terorismului, citați de AFP.

Aceste regiuni muntoase, pe care nimeni, de la Alexandru cel Mare până la armatele Imperiului Britanic, nu le-a putut escalada, sunt dominate de triburile pashtun, de aceeași etnie cu talibanii și practicante ale aceleiași religii islamice fundamentaliste.

Talibanii, înlăturați de la putere la sfârșitul lui 2001 de bombardamentele americane și de intervenția unei coaliții internaționale, s-au refugiat în această zonă în număr mare, însoțiți de membrii al-Qaida, printre care liderul rețelei, Osama ben Laden, transformând Afganistanul în sanctuarul lor.

În pofida prezenței celor aproximativ 100.000 de militari pakistanezi care luptă zilnic împotriva lor, acești "militanți" susținuți de sute de triburi pakistaneze tensionează relațiile între Washington și regimul președintelui Pervez Musharraf, un aliat-cheie al Statelor Unite în "lupta împotriva terorismului".

Statele Unite au dat asigurări în iulie că talibanii și al-Qaida și-au reconstituit forțele în nord-vestul Pakistanului, acuzând Islamabadul că nu depune suficiente eforturi pentru a-i elimina și amenințând cu lansarea unor raiduri aeriene.

Pakistanul a invocat suveranitatea asupra propriului teritoriu și a promis să combată mai dur "străinii" a căror prezență este determinată, în opinia Islamabadului, de "eșecul strategiei americane în Afganistan".