ALARMANT. Nelu Tătaru: Putem vedea decese cauzate de coronavirus și la tineri care nu aveau comorbidități. Care este noua medie de vârstă a bolnavilor de Covid-19 din România

Publicat: 12 07. 2020, 16:14
Actualizat: 06 04. 2021, 19:24
Manager Marius Nasta: În ultimele două zile sună pacienți COVID și aparținători cu teamă că nu vor găsi loc în spital

Ministrul Sănătății lansează un avertisment în ceea ce privește media de vârstă a bolnavilor de Covid-19. Au existat și decese în rândul tinerilor care nu sufereau de alte boli, ceea ce însemană că „virusul” nu alege, iar vulnerabili în fața Covid-19 sunt toți cetățenii, nu numai cei în vârstă.Putem vedea decese la 30 – 35 de ani care nu aveau comorbidități și care fac reacție de inflamație cu deces”, a aminit Nelu Tătaru menționând că agresivitatea noului tip de coronvirus este foarte mere. 

Media de vârstă a bolnavilor a scăzut și în România undeva la 45-55 de ani, spune Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru: Media de vârstă a pacienților cu COVID scade

„Și la noi a scăzut media de vârstă și avem și particularități fenotipice. Putem vedea decese la 30 – 35 de ani care nu aveau comorbidități și care fac reacție de inflamație cu deces. Într-adevăr, agresivitatea acestui virus este foarte mare, nu alege, iar în ultima perioadă s-a observat că tinerii pot face forme supraacute, mai ales în momentul inflamator, acea furtună de citochine care duce și la deces. Atunci avem și o scăderea mediei de vârstă. În general, noi suntem pe la 45 – 55 de ani, cam aici este media la noi”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24. 

Informația referitoare la creșterea numărului de bolnavi din rândul tinerilor a fost confirmată și de managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, care spune că tot mai mulți tineri suferind de forme moderate sau severe ale bolii ajung pe patul de spital:

„Avem internări și externări într-un ritm extrem de mare. Numărul de pacienți care se prezintă la camera de gardă și care sunt și confirmați sunt în marea majoritate, în ultimele zile, pacienți tineri, cu forme moderate de boală, dar și pacienți cu afectare pulmonară cu forme severe. Tot mai puțini asimptomatici, tot mai puține persoane care nu necesită asistență importantă din partea personalului medical”, a declarat Beatrice Mahler la Digi24.