ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Traficul este blocat în jurul ambasadei României din Londra. Mii de persoane încă nu au votat”

UPDATE 23:15 Și românii din Spania continuă să se plângă pe rețelele de socializare. „47.000 de rezidenți români, un singur sediu electoral! VREM SĂ VOTĂM!”, a scris o tânără din Torino. O situație similară a fost semnalată și în Alcalá de Henares, Spania, cu doar câteva minute înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 23:05 „Am stat 6 ore la coadă. De teamă să nu fiu linșată, am plecat. Se scandează „Jos Ponta!””, a povestit pe Twitter o româncă aflată la Londra.

UPDATE 23:00 La ora 19.36, ora locală a Londrei, oamenii stau încă la coadă pentru a putea să voteze, relatează pe Twitter Gabriel Michael. „Traficul este blocat în jurul ambasadei României din Londra. Mii de persoane încă nu au votat. Urnele se închid în 20 de minute”, scrie o altă utilizatoare a rețelei de socializare, Gabriela Sorescu.

UPDATE 22:45 În Munchen, aproximativ 1.000 de români care au stat la coadă toată ziua nu au reușit să voteze înainte de închiderea urnelor. Oamenii scandează „Vrem să votăm!”.

UPDATE 22:37 Românii care așteptau în fața ambasadei României de la Paris refuză să plece acasă, deși secția de votare a fost închisă, potrivit Digi24. De asemenea, în Madrid, deși secția s-a închis de aproximativ 35 de minute, câteva zeci de persoane care au reușit să intre în clădire votează chiar în acest moment. Pe de altă parte, în exterior, ușile au fost închise, iar Poliția a blocat accesul.

UPDATE 22.32 În urmă cu puțin timp, Raul Mândru, un român aflat în New York, a publicat pe Twitter o fotografie însoțită de mesajul: „Rândul încă se mișcă”.

UPDATE 22:20 Reporterul EUobserver Valentina Pop transmite pe Twitter că românii din Bruxelles au fost nevoiți să aștepte la coadă chiar și patru ore pentru a putea vota. De asemenea, mai multe persoane din diaspora au publicat pe Twitter mesaje, fotografii și informații folosind hashtag-ul „#hailavot”.

Românii stau la coadă la vot, atât în străinătate, cât și în România, în cadrul primului tur pentru ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Motivul pare să fie faptul că autoritățile invocă lipsa formularelor care trebuie să fie completate de cei ce votează pe listele suplimentare (cei care nu votează la secția unde domiciliază, conform adresei din buletin).

O altă problemă, semnalată de alegătorii din diaspora, este că autoritățile nu permit completarea acestor formulare la coadă, în afara secției de votare, pentru a grăbi lucrurile, ci au impus obligația de a completa hârtia în fața unui oficial din secția de votare. Interdicția a fost ridicată abia după ora 17.00, de Biroul Electoral pentru Străinătate, după ce românii au trimis imagini din mai multe țări, în care se văd cozile de sute de persoane care așteaptă să voteze.

Reprezentanții MAE consideră însă că votul se desfășoară în condiții normale. Mai mult, MAE nu are nici o responsabilitate pentru situația creată, susține Brândușa Predescu, purtătoarea de cuvânt a MAE. „Am asigurat toate condițiile, la toate secțiile de votare din străinătate ca votul să se desfășoare în condiții optime. MAE nu are nicio responsabilitate în luarea unor decizii privind desfășurarea votului în secțiile de vot, are responsabilitate în organizarea procesului de vot. Până la momentul de față, nu s-au semnalat incidente la secțiile de vot din străinătate. Este un aflux important de cetățeni care doresc să-și exprime votul”, a declarat Predescu.

În Regie, studenții din București stau la coadă pentru a vota.

La Londra, sute de oameni așteaptă de ore bune să voteze. Mărturia unui român din capitala Marii Britanii, AICI.

La Berlin, sute de oameni au așteptat la ambasada României, la completat de formulare.

La Munchen, situația a fost similară, cu oameni care au stat la cozi lungi.

La Bruxelles, deși există 4 secții de vot, românii tot au stat la coadă.

În Franța, la Paris, coada de la secția de votare dădea colțul străzii pe care se află Ambasada României.

La Marsilia, tot în Franța, situația era similară.

La Dublin, în Irlanda, s-a stat de asemenea la coadă la votare.