ALERTĂ METEO: Cod portocaliu de inundații în două județe, cod galben în șapte județe

Publicat: 30 05. 2019, 19:33

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis cod portocaliu de inundații pe râuri din județele Cluj și Sălaj, atenționarea fiind valabilă până vineri, la ora 7.00.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale corelor de inundație pe râurile mici din bazinul hidrografic: Crișul Repede – bazin superior și mijlociu, Crișul Negru – bazin superior și mijlociu, județele Cluj și Bihor”, anunță hidrologii.

De asemenea, sunt posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Jijia, Bârlad, afluenții Prutului aval confluență cu râul Jijia, județele Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați. Atenționarea cod galben pentru râurile din aceste județe este valabilă până vineri, la ora 2.00.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din bazinele superioare ale râurilor: afluenții Jijiei – aferenți sectorului aval S.H. Vlădeni, potrivit INHGA.