Aleșii propun ca cei care ies din închisoare să primească GRATUIT îmbrăcăminte, hrană și transport timp de 3 luni

Publicat: 29 03. 2018, 12:06
Actualizat: 29 03. 2018, 13:22

„Persoanele identificate în urma raportului întocmit de către ofițerul de probațiune ca fiind vulnerabile sau persoanele care fac parte dintr-o categorie defavorizată, conform Legii 292/2011, beneficiază de următoarele facilități din momentul eliberării: ajutoare în natură – încălțăminte, îmbrăcăminte, medicamente, după caz, acordate la ieșire de către locul de detenție; un loc temporar, pe o perioada de trei luni, într-un centru pentru persoane fără adăpost, acolo unde este cazul: masă acordată la cantina socială sau o alocație de hrană, pe o durată de trei luni, pe raza județului în care persoana liberată domiciliază sau își are reședința; bilete sau legitimații gratuite pe mijloacele de transport în comun urban și interurban, timp de trei luni”, potrivit proiectului pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Deputatul PSD Florin Manole, unui dintre inițiatorii proiectului de lege, a declarat că acest proiect este important pentru deținuții care provin din mediile defavorizate și că prin măsurile propuse poate fi prevenită o recidivă.

„Principalele motivații pentru a susține acest proiect de lege sunt sociale, mai ales că există deținuți care vin din medii defavorizate, care sunt foarte săraci și care în prima zi în care ies din penitenciar nu au nicio alternativă, nici ce să mănânce, nici unde să lucreze, nici cum să își găsească un loc de muncă. Deci pentru ei, ce putem să presupunem, este că prima alternativă este se întoarcă în penitenciar cu o recidivă. Ca să preîntâmpinăm asta trebuie să găsim niște măsuri sociale astfel încât ei să primească timp de trei luni un ajutor minimal”, a precizat Florin Manole.

Proiectul de lege a fost semnat de mai mulți parlamentari PSD, precum și de aleși liberali – Valeria Schelean, Vasile Varga, Gabriel Andronache și Ioan Cupșa.

Senatul este prima camera sesizata.