Alexandru Athanasiu, șpagă în dosarul Microsoft: „Sunt un om onest în viață”

Publicat: 26 09. 2014, 17:25
Actualizat: 06 07. 2016, 07:48

Alexandru Athanasiu, ministru al Educației în perioada 2003-2005 din partea PSD, a declarat că nu a luat mită în dosarul privind contractul statului român cu Microsoft, în care procurorii DNA spun că presupun că acesta a săvârșit infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani, cerând încuviințarea urmăririi sale penale la Președinție, conform legii.

„Nu sunt așa disperat și nici șocat. A mai fost analizat acest contract, nu s-a găsit nimic ilegal. Sunt jurist de profesie și un om onest în viață. Iau act de această cerere a procurorului șef al DNA, este dreptul lor să facă cercetări. Nu am luat mită, nu am conturi off-shore, nici la bănci în străinătate”, a declarat Alexandru Athanasiu într-o intervenție la Realitatea TV.

Procurorii DNA spun că Athanasiu ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educațional Informatizat” și pentru proiectul ce a vizat licențierea Microsoft, ar fi inițiat și avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30-40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață.