Ministrul Alexandru Rafila, îngrijorat. „O combinație între SARS-CoV-2 și virusul gripal este posibil să circule”

Publicat: 05 10. 2022, 22:21
Actualizat: 05 10. 2022, 22:31
Sursă Foto - EuropaFm.ro

După spusele ministrului Sănătății, în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, doar că într-o formă mai intensă.

Alexandru Rafila a susținut astăzi un interviu în care a vorbit despre aspectele care ar trebui să ne îngrijoreze. Mai precis, ministrul Sănătății susține că în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, dar de data acesta într-o formă mai riscantă.

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care e posibil să circule în acest an mai intens, avem exemplul emisferei sudice, iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru covid, ori după o perioadă de doi-trei ani de lipsă de circulație imunitatea oamenilor e ceva mai mică, – nu au făcut gripă în ultimii ani -, și atunci interesul pentru vaccinarea anti-gripală a scăzut și din punctul ăsta de vedere s-ar putea să apară surprize. Sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor de risc în special iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a afirmat ministrul Sănătății.

Când vor veni noile vaccinuri anti-COVID

Întrebat când vor veni în țară noile vaccinuri anti-COVID,  Alexandru Rafila a afirmat că autoritățile naționale urmează să decidă împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin, cu care există contracte, o formulă care să permită aducerea dozelor în țară dar și găsirea unei soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate.

Lipsa medicilor, o problemă în România

De asemenea, Rafila a fost întrebat despre bolile cronice ale sistemului sanitar. „Una dintre ele este deficitul de medici. Cât de mare este deficitul și care sunt specialitățile cele mai vulnerabile?”, l-a întrebat Ioana Ene pe ministrul Sănătății, potrivit EuropaFm.ro.

 „Problema de deficit este legată în momentul de față de distribuție. Problema este distribuția, nu deficitul. Aglomerație în centrele universitare puternice, foarte puține în centrele mici și în zonele rurale”.

„Se poate remedia doar astfel: să spunem că avem o politică salarială echilibrată și suficientă. Trendul pe care l-ați observat de încetinire a emigrației a fost influențat categoric de salarii. PSD a luat această decizie și s-a oprit exodul.

Cel de-al doilea este legat de confortul profesional care se referă la echipamente, disponibilitatea medicamentelor. Și un lucru pe care-l constat este implicarea autorității locale”, a mai precizat Alexandru Rafila.