Alina Bica ar vrea să depună mărturie, dar n-are cu ce să ajungă în România din Costa Rica. Explicațiile oferite de avocat

Publicat: 07 05. 2018, 18:17

„Este în imposibilitatea de deplasare din cauza unor afecțiuni la nivel lombar. Nu mai există o cursă transatlantica pe apă la acest moment. Doamna Bica susține că dorește să dea o declarație în fața dumneavoastră, vă solicit permisiunea se a depune documente. Are un carnet provizoriu de refugiat până la 30 ianuarie 2019. La acest moment nu poate parasi Costa Rica pentru ca este expusa represaliilor din tara de origine”, a spus în sala de judecată avocatul Alinei Bica.

De asemenea, avocatul a cerut instanței să verifice implicarea SRI în acest caz.

În acest dosar, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au condamnat-o, pe 26 ianuarie 2017, pe Alina Bica, fostul procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la trei ani și șase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului, încadrarea juridică fiind schimbată din luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului.

În același dosar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Șerban Pop, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Și în cazul acestuia, încadrarea juridică a fost schimbată din complicitate la infracțiunea de dare de mită în trafic de influență.

Totodată, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență. Și în cazul acestuia, judecătorii instanței supreme au schimbat încadrarea juridică din dare de mită în cumpărare de influență.

Decizia nu a fost definitivă, apelul fiind în curs de judecare.

Potrivit rechizitoriului DNA, în 2014, Șerban Pop ar fi primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.