Alina Bica, suspendată din funcția de procuror al Parchetului general

Publicat: 16 12. 2014, 16:16

„În ședința din data de 16 decembrie 2014, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție a doamnei Alina Mihaela Bica, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea, cu intenție, a unor infracțiuni, începând cu data de 16 decembrie 2014. Hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare și art. 62 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare”, informează CSM.

În 24 noiembrie, președintele Traian Băsescu a semnat decretul privind eliberare din funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din funcție.

Bica a demisionat de la conducerea DIICOT și din funcția de procuror al Direcției în 21 noiembrie, după ce a fost reținută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv.

Ea a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție, luni, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alături de Bica vor judecați Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP și șefă a comisiei, fostul vicepreședinte ANRP Sergiu Ionuț Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreședinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreședinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost șef de birou la Ministerul Justiției, Dragoș George Bogda, fost vicepreședinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru.

Toți cei opt sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar urmează să fie judecați și evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.