Ambasada Italiei la București: României ar trebui să-i fie asigurat pe deplin accesul în Schengen

Publicat: 30 09. 2013, 18:22
Actualizat: 31 07. 2014, 15:27

România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen și ar trebui „să-i fie asigurat accesul” în acest spațiu, a precizat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, Ambasada României la București, referitor la o serie de articole din presa franceză.

„Poziția Guvernului italian este aceea că României ar trebui să-i fie asigurat pe deplin accesul în sistemul Schengen. De altfel, Italia consideră că autoritățile române au îndeplinit în totalitate și cu succes toate condițiile tehnice cu privire la aderare”, se arată în răspunsul Ambasadei.

Pe fondul campaniei electorale din Franța, mai mulți oficiali și membri ai opoziției au declarat, în ultimele zile, că România și Bulgaria nu întrunesc condițiile de aderare la spațiul Schengen.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC că „nu sunt întrunite condițiile” pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Credem că nu sunt întrunite condițiile (pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen) și nu suntem singurii (care cred acest lucru)”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicației Journal du Dimanche, Olanda, Italia și Spania refuză, de asemenea, intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Or, o extindere a acestuia presupune o decizie luată în unanimitate de statele membre.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a reamintit că România a îndeplinit condițiile de aderare, „fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne și Justiție din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (și a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispozițiilor acquis-ului Schengen”.

Autoritățile de la București se așteaptă ca Franța, partener tradițional și strategic al României, „să acționeze atât în spiritul relației bilaterale substanțiale, cât și în contextul recunoașterii finalizării procesului de evaluare și a îndeplinirii criteriilor privind aderarea” la Schengen.