Ambasadele a șase state membre NATO, avertisment pentru Cabinetul Grindeanu

Publicat: 01 02. 2017, 22:38

”Noi, partenerii și aliații internaționali ai României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privința statului de drept și în lupta împotriva corupției”, se arată intr-un comunicat semnat de Ambasadele Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și Statelor Unite ale Americii.

Decizia Guvernului contravine înțelepciunii colective a întregii comunități judiciare și a statului de drept și nu poate decât să submineze reputația Romaniei, susțin statele semnatare.

„Acest act, ce contravine înțelepciunii colective a întregii comunități judiciare și a statului de drept, unor elemente credibile ale societății civile și îngrijorării demonstrate de cetățenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputația României în rândul comunității internaționale și riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE și NATO”, mai avertizează ambasadele.

„Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este util. Deși ocazional sunt necesare amendamente la legi și proceduri existente, aceste schimbări trebuie să se facă doar printr-un proces de consultare amplă și credibilă cu toți actorii”, mai spun reprezentanțele diplomatice.

Statele membre UE care au susținut aceasta declarație atrag atenția asupra raportului MCV și a recomandărilor a căror îndeplinire ar duce la încheierea MCV.

„De aceea, statele membre UE care au susținut această declarație atrag atenția și asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. Acest raport stabilește condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita o reevaluare a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupției. Raportul a identificat un număr limitat de recomandări esențiale a căror îndeplinire ar duce la închiderea provizorie a obiectivelor individuale de referință și la încheierea procesului MCV. Statele membre UE care au susținut această declarație speră că România va acționa într-un mod care va permite Consiliului UE să ia măsuri în această direcție”, susțin ambasadele statelor amintite.