Ambasadorii SUA și Marii Britanii au împărțit mâncare caldă oamenilor străzii, la Gara de Nord

Publicat: 17 12. 2015, 10:00
Actualizat: 17 12. 2015, 16:15

Miercuri la prânz, în fața unor rulote amplasate în zona Gării de Nord din Capitală, într-un perimetru de câțiva metri pătrați, sute de oameni fără adăpost așteptau la coadă să primească o porție de mâncare – supă de pui caldă și o bucată de pâine.

După ce așteptau chiar și câteva ore la coadă, oamenii se așezau la două mese lungi, din lemn, amplasate lângă cele două corturi, și mâncau în liniște porția primită.

Violeta, care de o lună și jumătate locuiește în gară împreună cu băiețelul ei de patru ani, stătea retrasă într-un colț al mesei. Ea a spus că singurul care s-a bucurat de supa caldă a fost copilul și, cu lacrimi în ochi, se uită la el cum mănâncă. A primit un singur ticket de masă și a preferat să știe că micuțul va avea ceva cald în stomac pentru prima dată în ultima săptămână. La ea nu se mai gândește de mult.

„Ieri am terminat ultimii bani, am scos și alocația băiatului, puțini câți au fost, s-au dus. Băiatul are nevoie de multe, el cere, nu pot să nu îi iau de mâncare. Acum, nu știu ce vom face, a venit frigul iar în gară ne va fi aproape imposibil să mai locuim” a povestit femeia.

Mulți dintre cei care s-au așezat la coadă sunt în aceeași situație – trăiesc pe stradă, din mila trecătorilor, iar supa de pui este prima masă caldă de care se bucură în ultima vreme. S-au așezat la rând încă de dimineață, în speranța că vor prinde o porție de mâncare. Pe unii însă, foamea și frigul i-au făcut să-și piardă răbdarea, iar jandarmii prezenți au fost nevoiți să intervină pentru a calma spiritele.

Numărul porțiilor de supă a fost limitat, doar 300 de oameni primind mâncare.

„Anul trecut, din păcate, nu am avut pentru toți, e greu pentru că nu știi exact numărul celor care se vor prezenta, noi încercăm să dăm tuturor care vin, vom încerca anul viitor să facem măcar 350 de porții”, a declarat pentru MEDIAFAX Ian Tilling, unul dintre fondatorii asociației Casa Ioana, care a organizat evenimentul pentru al treilea an consecutiv.

Coada s-a întins pe câteva zeci de metri, iar jandarmii lăsau doar cinci-șase persoane să intre deodată.

Cei care au trecut forțele de ordine au fost întâmpinați de ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), Hans Klemm, și de cel al Marii Britanii, Paul Brummel, care aveau pe cap căciuli roșii, de Moș Crăciun.

Aflați într-un cort, cei doi ambasadori, cu polonicele în mână, umpleau cu ciorbă casoletele pentru persoanele care așteptau la rând.

Oamenii, deși nu știau exact cine sunt cei doi diplomați, și-au putut da seama totuși că sunt persoane importante, având în vedere numărul mare al forțelor de ordine. Le-au zâmbit și s-au grăbit apoi să-și caute un loc unde să stea să mânânce.

„Cred că această inițiativă a Casei Ioana este ceva bun pentru acești oameni, să le dai supă și haine este un ajutor pentru ei. M-au impresioant condițiile în care trăiesc și deși știu că acest gest este doar unul simbolic, mă bucur că măcar putem face atât”, a declarat ambasadorul Marii Brititanii.

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a spus că problema oamenilor fără adăpost este prezentă și în SUA și că a dorit să se implice în această acțiune pentru a arăta respect comunității din care face acum parte.

„Am vrut să venim la această acțiune, atât eu, cât și ambasadorul Marii Britanii, pentru a arăta repsect comunității în care trăim acum, am rămas impresionat de cât de gustoasă este supa pregătită”, a afirmat ambasadorul Hans Klemm.

Mai mulți voluntari au mers pe stradă cu câteva săptămâni înainte de această acțiune și au împărțit tickete oamenilor fără adăpost, pe baza cărora aceștia să vină să primească hrană și îmbrăcăminte. Pe tickete puteau fi menționate informații despre persoanele fără adăpost, pentru ca asistenții sociali să aibă o mai bună evidență a acestora.

După ce au beneficiat de câte o porție de mâncare, oamenii străzii au primit și haine și încălțăminte. Cei mai norocoși au plecat cu o geacă groasă și o pereche de încălțăminte care să-i ajute să treacă peste iarnă. Nu e mult, spune unul dintre fondatorii asociației Casa Ioana, dar este un gest care pentru oamenii fără adăpost contează.

„Important este să atragem atenția asupra acestei probleme, deoarece în România nu există suficiente servicii care îi ajută pe acești oameni, trebuie făcut ceva”, a declarat Ian Tilling.

(Serviciul FOTO al Agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)