Ambasadorul Elveției: Când am ajuns în România, erau mulți oameni de neatins. Corupția este cancerul instituțiilor

Publicat: 22 06. 2015, 13:22
Actualizat: 22 06. 2015, 14:54

Jean-Hubert Lebet a spus că justiția trebuie să fie responsabilitatea tuturor instituțiilor statului și a celor care lucrează în cadrul acestor instituții, politicieni, funcționari publici și magistrați, precum și a societății civile.

„În special în ultimii câțiva ani, mulți în România și-au asumat integral responsabilitatea pentru justiție, însă, regretabil, mulți alții nu au făcut-o sau, mai rău, și-au folosit funcțiile publice pentru câștiguri personale, iar aceasta a condus la irosirea resurselor publice și private”, a spus ambasadorul Elveției la București, cu ocazia lansării oficiale a modulelor e-learning în domeniul noilor coduri juridice.

Ambasadorul a mai spus că autoritățile române trebuie să continue lupta împotriva corupției, pentru a permite unei noi generații de politicieni și lideri să se dezvolte.

„Dacă justiția este prima virtute, corupția este cancerul instituțiilor. Acest cancer poate fi o boală mortală, iar vindecarea ei poate la început să pară foarte dură, însă medicul sistemului judiciar trebuie să procedeze cu foarte mare grijă, are nevoie și merită sprijinul nostru, critic dar constructiv. În acest context, trebuie să felicităm autoritățile române pentru acțiunea lor decisivă împotriva corupției. Îmi amintesc prima dată când am venit în România, în vara anului 2011, când observam foarte multe persoane importante care erau de neatins. Din fericire, acele vremuri au trecut și lupta împotriva corupției trebuie să continue, pentru a permite unei noi generații de politicieni și lideri să se dezvolte și să servească poporul român”, a adăugat ambasadorul Elveției.

Acesta a amintit faptul că există o lungă cooperare elvețiano-română în domeniul justiției, până acum fiind finanțate proiecte pentru justiție în valoare de aproximativ 17 milioane de euro.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a declarat că poiectele finanțate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român au o deosebită importanță pentru Ministerul Public, pentru că obiectivele acestora coincid atât cu unele dintre prioritățile asumate de procurori, cât și cu obligațiile stabilite pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Referindu-se la modulele de e-learning în domeniul noilor coduri, lansate luni, Tiberiu Nițu a apreciat că Institutul Național al Magistraturii are acum un instrument modern, rapid, mai puțin costisitor și mult mai eficient pentru formarea profesională a judecătorilor și procurorilor.

„În ceea ce privește codurile penal și de procedură penală, Ministerul Public, prin efortul propriu, a pus la dispoziția procurorilor din întreaga țară, încă din luna februarie 2014, o adresă de poștă electronică la care pot formula întrebări. (…) Profit de acest prilej pentru a vă informa asupra faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are în vedere integrarea acestei oportunități într-un set mai amplu de instrumente novatoare, cum ar fi crearea unui sistem IT de management al audierilor și operaționalizarea arhivei recente a unităților de parchet, prin crearea unor noi funcții informatice. Sunt doar câteva dintre obiectivele Ministerului Public, pe care ne propunem să le aplicăm prin accesarea de fonduri structurale și care vor duce la informatizarea substanțilă a activităților legate de îndeplinirea actului de justiție”, a precizat Nițu.

Secretarul de stat din Ministerul Justiției Diana Marielissa Voicu a spus că, pentru instituția pe care o reprezintă, anul 2014 a fost unul al angajamentelor onorate.

„Intrarea în vigoare a noilor coduri a reprezentat o reușită și a venit în întâmpinarea recomandărilor instituțiilor europene în domeniu, dar și a cerințelor interne de dezvolatre a sistemului judiciar din România. Deși rezultatele acestei evaluări sunt prematur de centralizat acum, există toate premisele pentru ca sistemul judiciar românesc să își sporească eficiența și, implicit, credibilitatea în fața cetățenilor, în fața mediului de afaceri și mai ales în fața instituțiilor europene”, a arătat secretarul de stat.

Lansarea modulelor de e-learning în domeniul noilor coduri a avut loc în cadrul proiectului „Asistență pentru consolidarea capacității instituționale în domeniul formării judecătorilor și procurorilor pentru aplicarea noilor coduri.