Ambasadorul german: Vă sprijinim în ceea ce privește statul de drept și revizuirea Constituției

Publicat: 03 10. 2013, 21:17
Actualizat: 13 10. 2018, 04:34

Ambasadorul german, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, la recepția de Ziua Unității Germane, că Berlinul va sprijini Bucureștiul în respectarea angajamentelor privind statul de drept, revizuirea Constituției și continuarea reformelor.

Diplomatul german a precizat că relațiile româno-germane sunt „strânse, diverse și la nivel de egalitate”, iar vizita la Berlin a premierului Victor Ponta, din iulie, a contribuit „cu noi impulsuri în acest sens”.

Werner Hans Lauk a subliniat că România a depășit criza economică și financiară internațională mai bine decât alții „datorită unor reforme curajoase”. „Acest lucru ne dovedește că reformele structurale, chiar dacă au fost și sunt dureroase pentru mulți, au readus per ansamblu economia și societatea pe un drum ascendent, mai solid și mai stabil”.

Ambasadorul german le-a transmis liderilor de la București sprijinul țării sale în ceea ce privește statul de drept și revizuirea Constituției. „Noi vă vom sprijini în baza angajamentului comun în cadrul UE în ceea ce privește statul drept, continuarea consecventă a acestor procese reformatore, precum și în ceea ce privește reviziurea Constituției. Sunt încrezător că drumul început al reformelor va propulsa România mai departe în calitate de partener al Germaniei”, a mai spus Lauk.

Werner Hans Lauk a subliniat că și-a propus, în calitate de ambasador, să contribuie la consolidarea și aprofundarea relațiilor româno-germane. Totodată, diplomatul a evocat importanța cooperării în educație, în special în ceea ce privește pregătirea profesională, unde Germania are expertiză. „Prin sistemul dual de pregătire profesională – o combinație între educația practică în cadrul companiilor și învățământul general și de specialitate din cadrul școlilor profesionale, Germania deține un instrument important pentru creșterea economică și pentru o bună salarizare a tinerilor”, a spus ambasadorul, care a promis că se va angaja „cu fermitate” în extinderea învățământului dual din România, dincolo de proiectele pilot de la Brașov și Timișoara.

Totodată, Werner Hans Lauk s-a referit și la minoritatea germană din România, „o punte lingvistică, culturală și istorică de neînlocuit între națiunile noastre”.

La rândul său, președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că România „a contat întotdeauna pe sprijinul comunității germane stabilite pe teritoriul ei, care este un reper cultural, comportamental, social, economic și administrativ pentru toți concetățenii noștri în dezvoltarea pe toate planurile”. Totodată, Antonescu i-a asigurat pe membrii comunității germane de sprijinul „total și necondiționat, administrativ și financiar al statului român”.

La recepția organizată la Palatul Bragadiru au participat și premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlățean, vicepremierul Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc și Susanne Kastner, fost președinte al grupului parlamentar de prietenie germano-român în Bundestag.