Ambasadorul Ion Jinga încearcă să spulbere temerile britanicilor, într-un articol publicat în ediția britanică a Huffington Post

Publicat: 24 02. 2014, 12:34
Actualizat: 26 03. 2019, 18:16

„Numărul din ce în ce mai mare de locuri de muncă oferite de angajatorii britanici cetățenilor români reprezintă o confirmare că românii sunt oameni foarte muncitori, foarte apreciați pentru abilitățile profesionale și pentru disciplina muncii”, scrie Jinga într-un articol de opinie publicat în ediția britanică a Huffington Post.

„Un studiu recent realizat de Observatorul pentru Migrație al Universității Oxford arată că 59,1% dintre imigranții români și bulgari din Marea Britanie lucrau ca persoane fizice autorizate în 2013. Aceste cifre pot fi explicate cu ușurință: pentru mulți români și bulgari, statutul de persoane fizice autorizate era singura modalitate legală de a lucra în Marea Britanie. Acest lucru explică și cum a fost posibil ca 40% din forța de muncă ce a construit Satul Olimpic în 2012 să fie reprezentată de români, deși ei nu aveau acces în domeniul construcțiilor. Acest lucru confirmă că majoritatea românilor care au vrut să vină la muncă în Marea Britanie au făcut deja acest lucru, în pofida restricțiilor”, notează Jinga.

„Am fost surprins neplăcut că, în pofida cifrelor reale, studiul sugerează o concluzie lipsită de fundament: «Indiferent de motivație, acest statut a oferit acces la indemnizațiile sociale»”, continuă ambasadorul României.

„Realitatea este că, în cazul românilor, «turismul pentru beneficii sociale» este un mit, deoarece, dintre cele 5,7 milioane de persoane active care au solicitat indemnizații sociale în Marea Britanie anul trecut, doar 1.740 au fost români, ceea ce reprezintă 0,03% din numărul total de beneficiari sau 1,45% din numărul total al românilor din Marea Britanie”, argumentează Ion Jinga.