Ambasadorul Irlandei: Nu am înregistrat un aflux de muncitori români. Țările care vor să mențină restricțile să învețe din experiența noastră

Publicat: 13 02. 2013, 17:48
Actualizat: 09 08. 2013, 17:07

Irlanda nu a înregistrat un aflux de imigranți români după liberlizarea accesului pe piața muncii, în 2012, pentru că cei care au dorit să plece în străinătate au făcut-o deja, a declarat ambasadorul Irlandei la București, Oliver Grogan.

Prezent la dezbaterea „Șase ani de restricții pentru români pe piața muncii din Uniunea Europeană”, ambasadorul Oliver Grogan a declarat că, deși nu există cifre clare, se estimează că 40.000 de români trăiesc în prezent în Irlanda.

„Am avut experință cu ceva imigranți români. Se pare că sunt în jur de 40.000. Nu este un număr enorm, dar populația Irlandei este de doar 4,5 milioane. Așadar, este o concentrație destul de mare de cetățeni români, comparativ cu Marea Britanie”, a declarat ambasadorul Irlandei la București.

Românii se află pe locul doi, ca mărime, dintre grupurile de imigranți din Irlanda. „Au reușit să se integreze bine. Nu am auzit să fi avut probleme majore”, a precizat diplomatul.

În continuare, Oliver Grogan a explicat că ridicarea restricțiilor pe piața muncii din Irlanda pentru români și bulgari nu a avut niciun efect. „Nu sunt dovezi cu privire la un nou aflux de români. Concluzia noastră este că majoritatea românilor care au vrut să plece în Irlanda o făcuseră deja. Mulți români sunt dispuși să accepte slujbe cu salarii mici, iar beneficiile sociale sunt la același nivel precum cele din Marea Britanie”, a mai spus el.

În încheierea cuvântării sale, ambasadorul a precizat că nu dorește să dea lecții, dar „ar fi probabil util” ca țările care vor să păstreze restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari, cum este cazul Marii Britanii, să învețe din experiența Irlandei.