Ambasadorul Marii Britanii în România: „Ieșim din UE, nu din Europa”

Publicat: 20 04. 2017, 13:54
Actualizat: 20 04. 2017, 14:39

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, a susținut, joi, o declarație de presă la Aeroportul Internațional Timișoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Brummell a sosit în „capitala Banatului” pentru a participa la deschiderea oficială a Biroului Regional al Camerei de Comerț Britanico-Română.

Întrebat de către jurnaliști cum vor fi afectați românii din Marea Britanie după Brexit, Paul Brummell a declarat că nu s-a schimbat nimic, până în acest moment, și că românii care lucrează în Marea Britanie au un rol foarte important.

„După cum se știe, Marea Britanie a început un proces de negociere pentru a ieși din Uniunea Europeană. Dar ieșim din Uniunea Europeană, nu din Europa, o să rămânem o țară europeană și vrem să dezvoltăm legăturile noastre cu Timișoara. Din punctul de vedere al Marii Britanii, noi vrem o asociere cu parteneri din Uniunea Europeană, sunt convins că în viitor vom avea legături strânse. Prim-ministrul Marii Britanii a subliniat că vrea o relație foarte bună între Marea Britanie și prieteni peste tot în Europa. Până acum nu s-a schimbat nimic. O să fie negocieri și nu pot să prevăd care va fi rezultatul negocierilor. Românii au un rol foarte important în Marea Britanie, românii care lucrează în Marea Britanie au un rol deosebit. De exemplu, în sectorul medical sunt peste 2.000 de medici români în serviciul național de sănătate din Marea Britanie. Muncitorii din România au un rol foarte important și cred că Marea Britanie este și rămâne o țară foarte frumoasă pentru a studia. Avem patru din cele zece universități de top din lume, sunt din România studenți foarte buni. Cred că Marea Britanie este o țară frumoasă, unde toți turiștii, vizitatorii sunt bineveniți”, a afirmat Ambasadorul Marii Britanii în România.

Pe de altă parte, Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional Timișoara, a ținut să precizeze că este îngrijorat cu privire la ce se va întâmpla după negocierile pentru Brexit.

„Nu neapărat cred că problema va fi pe piața forței de muncă și circulația liberă a cetățenilor români, ci mai mult, ceea ce nu se știe neapărat în zona publică este negocierea Acordului Open Sky, care la ora actuală funcționează în Europa, care ar putea într-adevăr, dacă o negociere nu ar fi în interesul cetățenilor europeni și britanici, să conducă la bariere birocratice privind traficul aerian. Sigur că ne îngrijorează”, a declarat Dan Idolu.