Ambasadorul Rusiei la București, reacție amenințătoare după ce România a anunțat că va cumpăra rachete Patriot

Publicat: 28 07. 2017, 22:57
Actualizat: 29 07. 2017, 08:22

„Prezintă un risc potențial. Nu mai e ca înainte, când exista o armă, un înveliș, și dacă arma nu se potrivea în înveliș era inutilă. În prezent, sistemele de arme, în particular cele de rachete, sunt foarte flexibile. Președintele nostru a explicat asta. Potrivit unor informații militare, noi știm că este de ajuns să schimbi software-ul calculatorului care operează acel sistem antibalistic și el va funcționa ușor cu rachete de croazieră americane de tip Tomahawk, care sunt proiectate pentru a avea scopuri strategice ofensive. Nu înseamnă că asta se va întâmpla mâine. Rachete Tomahawk pot fi echipate chiar și cu focoase nucleare. Este un risc potențial pe care nu îl putem ignora. Fie că vă place sau nu”, a declarat Valeri Kuzmin, vineri seara, la Realitatea Tv.

Ambasadorul Rusiei a afirmat că, în opinia sa, echipamentul este foarte scump „pentru sistemele defensive”. Acesta a subliniat că Rusia nu reprezintă niciun fel de amenințare la adresa României, însă a precizat că armele defensive dislocate de NATO în apropiere de granița de stat a Federației Ruse atrag luarea în calcul a unor riscuri.

„Nu sunt un expert militar, dar știu că sunt foarte scumpe pentru niște sisteme defensive. Care sunt forțele pe care le vor apăra acele rachete Patriot? Pot să declar, oficial, că Rusia nu reprezintă în niciun fel o amenințare pentru România. În realitate, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apăra baze militare străine, în special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA de la Deveselu. Aceasta este analiza Federației Ruse. Situația este de așa natură încât trebuie să luăm în calcul o varietate de riscuri din jurul teritoriului nostru. Dacă luați o hartă a lumii și vă uitați la poziționarea bazelor americane, veți observa o imagine foarte interesantă. Vă recomand să faceți asta”, a mai spus Valeri Kuzmin.

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat, în 26 iulie, că România își canalizează energiile pentru achiziția sistemului de rachete Patriot, el menționând că în acest sens se va încheia un acord între guvernele României și SUA, iar în noiembrie se va face prima plată.

„Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între Guvernul României și Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziția acestui sistem și apreciem că dacă lucrurile merg așa cum sunt planificate undeva la sfârșitul lunii octombrie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziții necesare înzestrării militare”, a anunțat Țuțuianu.

Țuțuianu a precizat că aceste achiziții se fac în interesul asigurării nevoii de securitate a României, dar și respectării angajamentelor guvernamentale asumate în relația cu structurile NATO.

„Vom urmări achiziția unor echipamente moderne, care să satisfacă pe deplin nevoile de securitate. Programul Patriot are și o componentă de comuniune a tuturor țărilor implicate și suntem interesați pentru dezvoltarea în România a unor facilități de producție a unor componente ale acestui sistem atât pentru nevoile noastre, cât și pentru export, însă suntem prea devreme pentru a intra în detalii”, a menționat ministrul Apărării.

Sursa citată a adăugat că această opțiune pentru rachetele Patriot are la bază parteneriatul SUA-România, care are 20 de ani de la momentul semnării, dar și faptul că SUA sunt principalul garant de securitate al României.

„Riscurile și amenințările în spațiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică și medie sunt în mare parte depășite fizic și moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producție sovietică și resursele de funcționare tehnică sunt spre limita maximă cu posibilități reduse și nesustenabile de modernizare. Opțiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot în cea mai modernă configurație. Luăm cea mai modernă configurație, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani”, a spus Țuțuianu.

El a menționat că România se alătură în acest fel altor cinci țări NATO care dețin sisteme Patriot – SUA, Germania, Spania, Grecia și Olanda – într-un efort comun menit să îmbunătățească securitatea europeană, și a arătat că și Polonia a depus cerere pentru achiziționarea acelorași sisteme și se află în negocieri.