Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ÎI ATACĂ DUR PE „BĂIEȚII DEȘTEPȚI” DIN ENERGIE: „Reforma sistemului energetic românesc e ca rearanjarea șezlongurilor pe Titanic”

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ÎI ATACĂ DUR PE BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN ENERGIE: Reforma sistemului energetic românesc e ca rearanjarea șezlongurilor pe Titanic
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:21

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a criticat dur, joi dimineață,la Bursa de Valori București, așa-numita „reformă” a domeniuluienergetic românesc.

„În domeniul energetic aveți nevoie de 10 miliarde de dolaripentru a modernciza sectorul. Acest lucru nu poate fi realizat doarcu veniturile obținute din taxe și nu atâta timp cât aceste activeaparțin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiți deexperiență, apropiați de mediul politic, care iau decizii nu înfuncție de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcție deinteresele proprii”.

„Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de statîn doi campioni energetici naționali, în loc să se analizezeopțiunea de a le privatiza total sau parțial, este nu doar un modineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Așa cum am spuneîn America, acesta este un efort de „rearanjare a șezlongurilor depe Titanic” pentru că nu ia în considerare problema fundamentală acompaniilor energetice de stat – faptul că nu sunt administrate cuadevărat ca niște afaceri.

Relatările presei au arătat că, de cel puțin zece ani, peste 50la sută din producția energetică a companiei Hidroelectrica a fostîndreptată spre contracte preferențiale de energie, la prețuriconsiderabil mai mici decât costurile de producție. Deși acordareade reduceri de preț pentru consumatorii mari de energie nu eneapărat o practică de afaceri incorectă, extinderea acestuibeneficiu de către o companie de stat înseamnăsubvenționarea unui număr mic de utilizatori, îndetrimentul celorlalți consumatori. În cazul României, odistincție importantă este că aceste tipuri de reduceri depreț speciale par a fi acordate adesea în funcție de legăturilepolitice, mai degrabă decât ținând cont de practici deafaceri raționale.

„Guvernul a folosit aceste companii pe post depușculițe”

În continuare, Gitenstein a criticat și faptul că Guvernul și-aastupat găurile din buget pe seama profiturilor unor companii destat: „Guvernul a folosit aceste companii pe post de pușculițepentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar”.Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, căreia„i s-a cerut să facă o donație de 100 de milioane de euroGuvernului pentru acoperirea unor urgențe bugetare, iarreprezentanții Guvernului din CA al companiei au fost mandatați săaprobe cererea”. Gitenstein recomandă României să urmeze exemplulPoloniei, care a scos la bursă activele companiilor energetice. Carezultat, „în Polonia, există peste 1.500.000 de investitoriindividuali, cetățeni polonezi de rând. În România există probabilmai puțin de 10.000 de mici investitori. Acțiunile cotate la Bursade Valori din Varșovia valorează peste 200 de miliarde de euro, întimp ce valoarea acțiunilor cotate la Bursa de Valori din Bucureștireprezintă mai puțin de 13 la sută din această sumă. În 2009,Polonia a fost singura țară din UE care a raportat creștereeconomică, în parte datorită robustei sale piețe de capital. Acestaeste unul dintre motivele pentru care un sondaj recent catalogaPolonia drept una dintre primele zece piețe emergente din lume.Acest lucru se poate întâmpla aici, în România, dar nu urmând caleapropusă în prezent”.

Gitenstein a cerut și liberalizarea pieței energiei: „Înțelegîngrijorarea cu privire la impactul privind consumatoriiindividuali, mai ales asupra celor aflați sub pragul sărăciei, însăputeți aborda acest aspect apelând la o reglementare eficientă așacum facem noi în SUA și acordând subvenții categoriilor socialecelor mai defavorizate”.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Un politician celebru e noul iubit al lui Carmen Negoiță. Vedeta îl alintă deja 'my...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Și-a implorat soția să îl lase să moară de COVID. Povestea bărbatului care a stat...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce riscă să pățească femeile ce s-au imunizat împotriva...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Cel mai mare protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume...
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul cutremurător venit chiar acum. Trebuie să...
DRAMĂ fără MARGINI în lumea filmului. Are cancer în stadiul 4. „Probabil că mă va...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...