Ambasadorul „Țării Lalelelor” în România a mers la Brașov și a văzut cum arată serele de acolo. Reacția lui a fost promptă

Publicat: 05 08. 2015, 12:18

Ambasadorul Olandei la București s-a întâlnit cu reprezentanții Primăriei Brașov, cu care a discutat despre posibilitatea atragerii unor investiții olandeze la Brașov, pentru repunerea pe picioare a celebrelor sere din județ.

„Noi nu suntem interesați să importați flori din Olanda, ci să le produceți aici, cu know-how, tehnologie și semințe olandeze, apoi să le aduceți în Olanda și prin intermediul pieței noastre, să le puteți vinde oriunde în lume”, a declarat Matthijs Van Bonzel, ambasadorul Olandei la București.

„Am avut în Brașov o tradiție a serelor de flori și ar putea fi reluată această activitate, prin parteneriate cu firme private. Am convenit cu domnul ambasador ca reprezentanții pe agricultură din cadrul ambasadei să identifice posibilități de parteneriat de acest fel. Desigur, vom sprijini orice demers al investitorilor olandezi care doresc să pornească investiții în Brașov, iar domnul ambasador ne-a promis de asemenea că va recomanda Brașovul pentru astfel de investiții”, a explicat primarul George Scripcaru.

Bzb.ro scrie că din Sere Codlea au mai rămas doar grinzile de beton ale unor clădiri care au fost vandalizate și hectare întregi de pământ pârjolit. De aici, se exporta cu preponderență din Europa, din Anglia și Franța până în Olanda și Germania. Până la Revoluție, cea mai mare parte din producția de pe cele 60 de hectare de sere și 200 de hectare de teren arabil ajungea la export. În total, un profit anual echivalent de patru milioane de euro, pe care serele din Codlea îl scoteau în anii ”80 din vânzarea celor 10 milioane de flori. De altfel, sursa notează că, în străinătate, orașul Codlea era cunoscut în anii ’80 drept Orașul Florilor.