AmCham: Vom vedea investiții noi dacă avem un guvern stabil și un președinte în acord cu executivul

Publicat: 06 10. 2014, 13:37

„Dacă investitorii vor vedea în ianuarie un guvern stabil, un președinte care va susține interesele României, în perfect acord sau cât mai aproape de un acord cu Guvernul României, cred că putem discuta despre investiții noi pe fondul acestor evoluții din regiune”, a spus Crișan într-o conferință de presă în care Camera de Comerț Americană în România – AmCham a prezentat o serie de recomandări adresate candidaților la președinție.

Crișan a menționat că Guvernul a dat o serie de semnale pozitive investitorilor străini, referind-se în special la cei din domeniul auto, prin elaborarea unei scheme de ajutor de stat în acest domeniu, care ar putea fi un factor de atragere de noi investiții.

„Ajutorul de stat din industria auto reprezintă un semnal important investitorilor din sectorul autor, fie pentru cei care sunt în Ucraina și sunt într-o etapă de reevaluare, fie companiilor care au nevoie de extinderea capacității, în special producătorii de componente auto. Știm că industria auto nu este într-o situație favorabilă, dar aceste investiții durează 2-3 ani și ne uităm la o perioadă de + 5 ani”, a explicat Crișan.

Și președintele AmCham, Valeriu Nistor, a reiterat ideea asigurării unui mediu de afaceri și economic stabil, transparent și cu reguli pentru toți jucătorii, în vederea atragerii investițiilor.

„Încrederea în piața în care investești este foarte importantă. Asta înseamnă predictibilitate, stabilitate și aceleași reguli pentru toți jucătorii”, a explicat Nistor.

Recomandările AmCham sunt reunite sub numele Priorități petnru România, concluzia finală a analizei fiind că prioritatea strategică a următorului mandat prezidențial este nevoia de a defini un model de dezvoltare economică multigenerațional care să ghideze evoluția socio-economică a României.