Amnesty International: Suspiciuni privind existența unei închisori secrete a CIA la București

Publicat: 23 05. 2013, 10:21
Actualizat: 26 03. 2019, 15:20

Suspiciunile privind existența unei închisori secrete a CIA la București sunt consemnate în raportul anual al organizației Amnesty International (AI) privind drepturile omului în lume, lansat joi.

Secțiunea dedicată României în acest raport se încheie cu un capitol privind antiterorismului și securitatea.

În septembrie, Parlamentul European lansa un apel către țările suspectate de a fi găzduit închisori CIA pe teritoriul lor să se supună obligației legale de a face o anchetă independentă, imparțială, minuțioasă și eficientă în ceea ce privește implicarea lor în programele de extrădare și de detenție secretă, amintește Amnesty International. Apelul a fost lansat în urma identificării, la București, de către foști oficiali americani, a unei închisori secrete și a unor zboruri de extrădare între România și Polonia și Lituania, suspectate la rândul lor de găzduirea unor unități de detenție secrete ale CIA, mai spune organizația.

În octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat autorităților române cazul al-Nashiri c. România, privind un saudit care susținea că a fost încarcerat și torturat într-o închisoare CIA secretă din România, înainte să fie transferat la Guantanamo Bay, în Cuba, se mai precizează în raport.

„Agenți de poliție sunt acuzați că au utilizat forța în mod arbitrar și disproporționat în timpul manifestațiilor antiguvernamentale și împotriva măsurilor de austeritate. Autoritățile locale din orașele Baia Mare și Piatra Neamț au efectuat operațiuni masive de evacuare a romilor. Parlamentul European a cerut autorităților române să declanșeze o nouă investigație privind presupusa implicare în programele CIA de extrădare și încarcerare a suspecților de terorism în centre secrete”, se arată la începutul secțiunii dedicate României din raportul AI.

Amnesty International notează că Guvernul din România a fost schimbat de două ori în 2012. „După săptămâni de proteste față de măsurile de austeritate, Cabinetul condus de Emil Boc (Partidul Democrat-Liberal) a demisionat în februarie 2012. În aprilie, după un nou val de proteste, Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a căzut ca urmare a unei moțiuni de cenzură. Președintele l-a desemnat premier pe Victor Ponta (din cadrul Partidului Social-Democrat), a cărui coaliție a câștigat majoritatea locurilor în Parlament în scrutinul parlamentar din decembrie 2012. Parlamentul României l-a suspendat pe președintele Băsescu în luna iulie, Guvernul acuzându-l pe șeful statului de încălcarea Constituției. Referendumul care a urmat, pe tema suspendării președintelui, a fost invalidat din cauza prezenței slabe la urne, iar președintele a rămas în funcție. În iulie, Comisia Europeană a exprimat preocupări în legătură cu respectarea principiilor statului de drept și independenței justiției în România”, se arată în raportul AI.

Delegații ale organizației Amensty International au vizitat România în martie, mai, octombrie și decembrie.